Konstnärligt uppdrag: All inclusive
80 flaggstänger i olika höjd och omöjliga att använda för flaggning. Det är den konstnärliga gestaltning som leder besökare från tågstationen Rörstorp till konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo.

80 flaggstänger i ny konstsatsning
Över 100 etablerade konstnärer och formgivare ansökte när Värnamo kommun utlyste uppdraget att konstnärligt gestalta gångvägen mellan tågstationen Rörstorp och konst- och designmuseet Vandalorum. Juryn valde ut tre av dem som fick presentera var sitt skissförslag.
Vinnare blev Klas Eriksson med sitt förslag ”All Inclusive”, som består av 80 flaggstänger av olika längd placerade längs sträckan både enskilt och i kluster. Stängerna har inga linor och går därför inte att hissa flaggor i.
- Jag ser det som att gänget med flaggstänger kan mötas på ett mer naturligt sätt när de är avklädda sin funktion, dom kan hänga med varandra mer fritt, säger konstnären Klas Eriksson.
Utan flaggor
- Valet av flaggstänger hänger samman med att jag, 2015, arbetade med materialet i form av en bruten flaggstång. Det är alltså själva flaggstången som objekt som är det intressanta i en större mening. Flaggstängerna går inte att flagga i och fungerar därmed som en global skulptur per automatik: All inclusive. Det utmanar läsningen med någonting annat än just flaggor av olika slag vare sig det är nationer, städer eller företag, säger Klas Eriksson och fortsätter:
- Gestaltningen utmanar perspektiven med sina olika längder och placering. Tanken är att alla är välkomna till Rörstorp och Vandalorum, att konsten är fri, något som inte känns självklart i dagens samhälle.
Fristående verk
Den 1,2 km långa sträckan är utmanande, då den börjar på ett industriområde, fortsätter genom skogen och slutar vid en äng framför konstmuseet.
- Utmaningen är att försöka skapa ett verk som funkar för att markera vägen mellan de två platserna, men även som en fristående konstnärlig offentlig gestaltning där punkt A och B inte behöver stå i fokus, utan att man fritt kan glida runt i verket och förhoppningsvis uppleva nya möten med arkitektur, konst och människor, säger Klas Eriksson och tillägger:
- Mitt skissförslag med "South Park-inspirerade" skisser var ett medvetet val för kunna avdramatisera materialet och ladda om det med mer tankar än bara att det ska flaggas i det.