Ta lagom mycket mat

Den 15-19 maj 2017 mättes matsvinnet i kommunens restauranger på skolor och äldreboenden. För att inspirera eleverna att slänga mindre mat fick alla skolor tävla om en hel veckas önskemeny.

Mer än hälften av kommunens grundskolor har minskat sitt tallriksskrap i samband med tävlingen.

Gällaryds skola kastade minst mat

Det blev Gällaryds skola som hade allra minst matsvinn under den här mätningen och därför vann tävlingen Lagom mycket mat. Första pris är en hel veckas önskemeny. Grattis Gällaryds skola!

Andra pris gick till Rydaholm skola som vinner önskemat i två dagar och tredje pris gick till Fryele skola som får dessert en dag.

Längre ner på sidan kan du se alla skolors placeringar.

Bra jobbat alla skolor!

Tävlingen blev uppskattad hos eleverna och engagemanget har varit stort.

- Vår ambition med tävlingen var att inspirera elever, pedagoger och kökspersonal att bli mer medvetna om matsvinnet och dess negativa effekter på miljön. Det har varit ett stort engagemang kring tävlingen och vi hoppas att vårt budskap "ta lagom mycket mat" har nått fram, säger Marie Wuollet som är måltidsutvecklare på kommunen.

Alla skolors placeringar i tävlingen

1. Gällaryds skola

2. Rydaholms skola

3. Fryele skola

4. Bredaryds skola

5. Enehagsskolan

6. Kärda skola

7. Trälleborgsskolan

8. Horda skola

9. Rörstorpsskolan

10. Hånger skola

11. Lindens skola

12. Forsheda skola

13. Bors skola

14. Apladalsskolan

15. Tånnö skola

16. Mossleskolan

17. Gröndalsskolan

18. Fordons- och transportprogrammet

19. Figy

Detaljerad lista med resultatet för antal slängda portioner samt kostnader för varje skola.PDF

Faktaruta

Sedan 2015 har kostorganisationen mätt hur mycket mat som slängs i skolor och omsorgens restauranger några gånger varje år. Matsvinnet i kommunens skolor och äldreboenden minskar, men det går långsamt. 

Det totala matsvinnet för skola och omsorg 2016 var 13 procent. Det innebär vi kastar ungefär 110 000 portioner, eller mat för runt 1,2 miljoner kronor.

Sverige har tillsammans med alla FN:s medlemsländer som mål att minska svinnet längs hela livsmedelskedjan. 2030 vill man att mat­svinnet ska ha halverats i butiks- och konsumentledet.

Granskad 2018-03-12
av Helena Bengtsson