Specialkost

Alla som har behov av specialkost med anledning av medicinska skäl ska få det, till exempel glutenfri kost, laktosreducerad kost eller kost vid födoämnesallergi. Vi erbjuder även vegetarisk mat med mjölk- och äggprodukter.

För att ansöka om specialkost så fyller vårdnadshavare till barn i skolan i en blankett och lämnar till skolan. För barn i förskola erhålls blanketten av placeringsassistenten i samband med inskolningen. För att säkerställa att rätt kost serveras kan i vissa fall ett intyg av läkare eller dietist behövas.

Vid förändringar eller frånvaro är det viktigt att du informerar köket och personalen på din skola.

Nötförbud

För att öka tryggheten, och minska risken för olyckstillbud till följd av allergiska reaktioner av nötter, har Värnamo kommun infört ett generellt förbud mot nötter i all verksamhet som tillhör Barn- och utbildningsförvaltningen i Värnamo kommun.

Förbudet gäller jordnöt, hasselnöt, valnöt, paranöt, cashew, pekannöt och pistagenöt samt mandel och sesamfrön. Produkter där ovanstående nötter anges i innehållsdeklarationen omfattas av förbudet. Produkter märkta med ”kan innehålla spår av nötter” omfattas inte av förbudet.

Förbudet gäller alla dagar och alla tider i samtliga lokaler där barn- och utbildningsförvaltningens bedriver verksamhet. Det gäller således även vid kvällsaktiviteter så som skoldisko, föräldramöten och personalsammankomster.

Granskad 2018-04-23
av Helena Bengtsson