2020-05-11

Miljösmarta konstgräsplaner

Värnamo kommun arbetar för att kommunens konstgräsplaner ska vara snälla mot miljön. För att minska risken att mikroplaster sprids i naturen har flera åtgärder gjorts.

I Värnamo kommun finns fyra konstgräsplaner. De är populära eftersom konstgräset gör det möjligt att träna fotboll året runt. För att granulatet (plastkulorna) ska stanna på planen och inte spridas i naturen har kommunen gjort flera åtgärder.

Åtgärder som gjorts:

• granulatfällor och filter i alla dagvattenbrunnar
  • borststationer
  • information och skyltar riktad till spelare och tränare om vikten av att borsta bort granulat från skor och kläder
  • förbättrade rutiner för rengöring av fordon och verktyg
  • staket och skydd runt planerna.

- Arbetet med att hålla granulatet på konstgräsplanerna försätter. Målet är att vi ska slippa fylla på extra granulat, säger Lars Grahn enhetschef på arenaservice, Värnamo kommun. Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet uppskattas konstgräsplaner för fotboll sprida mellan 2 300 och 3 900 ton plast i naturen varje år.

2020-05-13