Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

2019-05-07

Förslag: Vråens bibliotek läggs ned

Vråens bibliotek kan komma att läggas ned, eftersom det ligger nära Stadsbiblioteket och har allt färre besökare. Kulturnämnden fattar beslut i frågan 29 maj.

- Vråens bibliotek ligger bara drygt två kilometer från Stadsbiblioteket och har allt färre besökare och utlån. Genom att koncentrera resurserna till Stadsbiblioteket och filialerna i kransorterna, kan vi ge Värnamoborna den bästa möjliga biblioteksservicen, säger kulturchef Lars Alkner.

Precis som övriga nämnder har kulturnämnden ett effektiviseringsuppdrag på sammanlagt två procent åren 2020-2022, vilket motsvarar 600 000 kronor. För att klara uppdraget föreslår kulturförvaltningen att Vråens bibliotek avvecklas och att besökarna istället hänvisas till Stadsbiblioteket i Gummifabriken.

Färre besökare

Till skillnad från filialerna i Bor, Bredaryd, Forsheda och Rydaholm, fungerar Vråen inte som skolbibliotek. I huvudsak är det förskolegrupper och pigga pensionärer som besöker Vråens bibliotek, men både besöksantalet och utlåningen har minskat.
- Många som tidigare besökte Vråen, väljer i dag att besöka det nya Stadsbiblioteket med sitt större utbud och utökade öppettider, säger bibliotekschef Ann-Christin Ekelund.

Att driva vidare Vråens bibliotek i sin nuvarande form känns därför inte aktuellt.
- För att vända den negativa utvecklingen och locka fler besökare till Vråens bibliotek skulle det krävas en satsning, en satsning som vi inte har budget för och som därför skulle gå ut över övriga biblioteks verksamhet, säger Lars Alkner och fortsätter:
- Det är nästan unikt att en stad av Värnamos storlek har två bibliotek i tätorten och att ha verksamheten fördelad på två enheter splittrar resurserna.

Stadsbussar och biblioteksbuss

Om Vråen läggs ned, kommer besökarna alltså att hänvisas till det nya stadsbiblioteket i Gummifabriken.

- De som bor i Värnamo tätort kommer att ha fortsatt god tillgång till biblioteksservice. Det är inte mer än drygt två kilometer från Vråen till Gummifabriken och nu går det dessutom stadsbussar på den sträckan. Därutöver avser vi att inrätta ett stopp för biblioteksbussen på Vråen om filialen läggs ned, säger Ann-Christin Ekelund.

Kulturnämnden fattar beslut i ärendet vid sitt sammanträde 29 maj.

Fråga om Vråens bibliotek!

Nu på lördag är det Vråendagen och då kan du passa på att prata med oss om förslaget att lägga ned Vråens bibliotek. Kl 11-12 är kulturchef Lars Alkner på plats i biblioteket och kl 12-13 är kulturnämndens ordförande Eva Törn på plats.

Kommentarer och ytterligare information:

Bibliotekschef Ann-Christin Ekelund 0370-37 76 63

Kulturchef Lars Alkner 0370-37 76 04

Kulturnämndens ordförande Eva Törn 070-960 75 09

Senast uppdaterad:
2019-05-09