2018-11-27

Värnamo är Årets uppstickare som kulturkommun

Värnamo kommun är Årets uppstickare som kulturkommun 2019! Värnamo prisas främst för satsningen på Gummifabriken.

Det är fackförbundet Vision, som utser vinnaren. Åtta kommuner var nominerade till årets pris som delas ut till en kommun där kultur är en självklarhet i invånarnas vardag, arbetar för delaktighet, använder kultur för att främja hälsa och stödjer kulturell mångfald.

Lund utsågs till Årets kulturkommun, men Värnamo kommun fick utmärkelsen Årets uppstickare!

- Det känns fantastiskt roligt! Vi vill sticka ut och sticka upp, så titeln Årets uppstickare känns helt rätt. Satsningen på Gummifabriken har naturligtvis varit helt avgörande, men utan Vandalorum, Rutan, en offensiv kulturskola, föreningslivet och medvetna politiska satsningar hade vi aldrig fått den här utmärkelsen, säger kulturchefen Lars Alkner.

För två veckor sedan utsåg Riksantikvarieämbetet Värnamo till Årets kulturmiljökommun. Två utmärkelser på kort tid, det är mycket nu, Lars Alkner. Vad är du mest glad för?

- Att vi uppmärksammas på flera håll visar att vi har en bredd i arbetet, och det är jag väldigt glad för. Det är annars lätt att bli hemmablind och fokusera på allt vi ännu inte har gjort, men det här visar att vi faktiskt gör väldigt mycket bra för kulturen i Värnamo. Det är ett långsiktigt arbete där samverkan är ett nyckelord. Men utmärkelserna förpliktar och nu ska vi jobba stenhårt för att bli ännu bättre!

Övriga nominerade kommuner var Avesta, Bromölla, Kil, Kumla, Smedjebacken och Örebro.

Juryns motivering

”Årets uppstickare 2019 har skapat en mötesplats för kultur, akademi och näringsliv. Målet är att entusiasmera medborgarna och locka kommuninvånarna att ta del av kulturaktiviteter.

I kommunen finns en konstinstallation, – Rutan, en frizon för mänskliga rättigheter där man ska hjälpa varandra. Ett berömvärt initiativ som borde spridas till fler kommuner.

Vandalorum, museet för konst och design, som drivs av en stiftelse men med kommunalt bidrag lockar många besökare. Museet är också delaktigt i kommunens konstnärliga utsmyckning. Kommunen har en aktiv kulturskola där deltagare i alla åldrar är välkomna.

Vision vill uppmärksamma och uppmuntra en kommun som aktivt satsar på att bredda och stödja kulturell verksamhet och utser Värnamo till Årets uppstickare 2019.”

Solgerd Vilhelmsson (representant för Vision), Andreas Westberg (rektor på Kulturskolan), Lars Alkner (kulturchef) och Eva Thörn (ordförande i kulturnämnden).

2018-11-27

0370-37 77 11 fax