2018-08-02

Klassiskt cykellopp pausade i Värnamo

Natten mellan onsdagen och torsdagen stannade Sverigeloppet till i Värnamo. På torsdagsmorgonen gav de sig av från Storgatsbacken med sikte på Ystad, loppets sista etapp.

Sverigeloppet har gamla anor. På 50- och 60-talet samlades stora skaror cyklister för att köra de 180 milen genom Sverige, från Haparanda till Ystad. Efter många års uppehåll väckte cykellegenden och OS-guldmedaljören Bernt Johansson liv i det klassiska loppet igen.

- Sverigeloppet är ett härligt tillfälle för cyklister att se Sverige under några sommardagar. Det är ingen tävling, men ett lopp som passar bra för den som kör Vätternrundan på runt åtta timmar, säger Bernt Johansson.

Från Värnamo mot Ystad

På onsdagskvällen landade de 40 cyklisterna och deras funktionärer i Värnamo för övernattning på Hotell Scandic. Och på torsdagsmorgonen klockan åtta gav sig det första laget iväg söderut för att följa Riksettan längs Vidöstern söderut ner till Lagan och sedan ta av åt sydöst.

Sträckningen har tagits fram med Trafikverkets hjälp för att få så cykelvänliga och säkra etapper som möjligt. Varje lag har egen följebil och på besvärliga sträckor, hålls laget i sträng grupp direkt efter bilen.

Laglopp

Fram tills onsdagen hade det bara förekommit någon enstaka vurpa och en onödigt närgången omkörning.

- Sverigeloppet körs i lag, där alla hjälper varandra. Ett av lagen är sammansatt av cyklister som inte tillhör ett lag i vanliga fall, men under loppets gång har de fått riktigt bra ordning på samarbetet, säger Bernt Johansson.

1 500 mil om året

Han är i första hand funktionär, men cyklar med varje lag under någon del av loppet, för att, som han säger ”få se loppet ur deltagarnas perspektiv också”.

Och, jodå, Bernt Johansson är fortfarande högst aktiv på cykeln.

- Det blir väl 1 500 mil om året, säger han.

Sverigeloppet

Sverigeloppet arrangeras av Avonova Active IF med stöd av hälsoföretget Avonova och ett antal samarbetspartner. Sverigeloppet samarbetar också med WWF och deras satsning på att rädda hav.

Sverigeloppets webbplatslänk till annan webbplats

Bernt Johansson

Bernt Johansson tog guld i herrarnas linjelopp i landsbygdscykling vis OS i Montreal 1976. Bland övriga meriter finns VM-guld i lagtempo 1974 tillsammans med Lennart Fagerlund, Sven-Åke Nilsson och Tord Filipsson, en tredjeplats i Giro d’Italia 1979 och Svenska Dagbladets guldmedalj.

Sverigeloppet

Bernt Johansson, OS-medaljör och cykellegend, väckte nytt liv i klassiska Sverigeloppet i fjol. I år gick loppet via Värnamo.

Sverigeloppet

Sverigeloppet valde Värnamo som en av sina stopp-punkter under resan genom Sverige. Natten till torsdagen tillbringade de i Värnamo och på morgonen gick stareten från Storgatsbacken med sikte på Ystad i loppets sista etapp.

2018-08-02

0370-37 77 11 fax