Rutan

Information in English.PDF

Rutan är en plats där gemensamma rättigheter och skyldigheter råder. Till Rutan kan vi gå om vi behöver hjälp, när någon står i den är det vårt ansvar att söka kontakt och försöka hjälpa till. I Rutan kan vi lämna ifrån oss våra ägodelar, i den stjäl vi inte.

Från utställning till The Square

Rutan på Flanaden är skapad av Kalle Boman och Ruben Östlund, på initiativ av konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo. Den invigdes 18 april 2015 i samband med vernissagen för utställningen "Rutan" på Vandalorum. Utställningen och Rutan på Flanaden har fungerat som inspiration till Ruben Östlunds film "The Square" som vann guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 28 maj 2017. I augusti 2017 avslöjade Svenska Filminstitutet att The Square blir Sveriges bidrag i hopp om att bli en av Oscarsnomineringarna för bästa icke-engelskspråkiga film. På Guldbaggegalan den 22 januari tilldelades "The Square" utmärkelsen både för bästa regi och bästa foto.

Läs historien om hur Rutan hamnade i Värnamo.PDF

Efterföljare

Rutan har fått flera efterföljare på andra håll i världen, men Rutan i Värnamo är originalet och har därför nummer 1. Utöver Värnamo finns två stycken i Norge.

Samarbete

Rutan är anlagd av Värnamo kommun i samarbete med Värnamo Företagareförening, Värnamo City, Vandalorum och Plattform Produktion.

Foto: Patrik Svedberg

Foto: Patrik Svedberg

Granskad 2018-03-28
av Helena Bengtsson