Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Flygel för Gummifabriken

Formgivaren Mats Theselius designar en världsunik flygel för Gummifabriken i Värnamo. Flygeln invigs med en konsert med Staffan Scheja 30 mars. Arbetet med flygeln har redan börjat och flera sponsorer har gått in med pengar.

Design: Mats Theselius

Så här beskriver Mats Theselius själv sin flygel:

”Min idé är att skapa en unik flygel för Gummifabrikens auditorium som representerar det Värnamo och Gnosjöbygden är mest känt för: tillverkningsindustri och formgivning.

Jag vill att flygeln ska ha ett uttryck av hög kvalitet, den ska uttrycka elegans. Jag vill också att den ska ha en känsla av mobilitet. En traditionell flygel upplevs som stor, tung och nära nog omöjlig att flytta. Ett inbyggt fodral uttrycker rörlighet och underlättar dessutom transport. Flygeln är således en kombination av bildmässig och funktionell kvalitet.

Jag har valt att arbeta med läder, metall och trä, som alla är material med kvaliteter som är lämpliga och möjliga för att skapa detta unika föremål."

Präglad av bygden

Lars Alkner är kulturchef i Värnamo kommun.

- I en bygd präglad av möbeltillverkning och formgivning kändes det naturligt att be en av Sveriges allra främsta formgivare att designa en flygel exklusivt för Gummifabriken. Mats Theselius har dessutom ett väldigt starkt musikintresse och den musikalitet som krävs för att kunna designa en flygel som uppfyller kraven både på funktion och på ett unikt formmässigt uttryck, säger han.

Tongivare och huvudsponsorer

Lika naturligt som att beställa en designad flygel, känns det att inköpet av flygeln ska möjliggöras genom bygdens unika företagsamhet. Industrikoncernen Trelleborg och Herenco AB är redan klara huvudsponsorer och ytterligare ett par är på gång. Utöver huvudsponsorerna, erbjuds 88 företag att köpa varsin tangent och bli Tongivare.

- Det är redan flera tangenter intecknade och jag har goda förhoppningar om att vi ska kunna sälja alla 88, säger Lars Alkner.

Invigningskonsert 30 mars

Flygeln kommer att vara klar i februari 2019. Då ska den förhandsvisas vid ett evenemang i samband med Möbelmässan i Stockholm.

Den 30 mars blir det invigningskonsert i Gummifabriken med Staffan Scheja tillsammans med Jönköpings orkester- och kammarmusikförening.

Följ flygeln på sociala medier

Processen kommer även att kunna följas på flygelns eget Instagramkonto www.instagram.com/flygelforgummifabrikenlänk till annan webbplats samt i det evenemang för invigningskonserten som skapas på www.facebook.com/varnamobibliotekochkulturlänk till annan webbplats

Filmaren Fabian Svensson följer processen med Flygel för Gummifabriken. Det ska resultera i en kortdokumentär som släpps på dvd i samband med invigningskonserten 30 mars. Vi kommer att presentera ett par filmsnuttar från arbetet här på Facebook under processen. Här är flygeln innan ombyggnaden påbörjats. Formgivaren Mats Theslius förklarar vad som ska göras för finsnickaren Staffan Vikberg. Filmat av Fabian Svensson.

Ladda ned bilder

Ladda ned bilder för publicering i samband mer information om projektet Flygel för Gummifabriken. Ange fotografens namn i anslutning till respektive foto.

Skissbild flygel Mats Theselius

Skissbild flygel Mats Theselius

Staffan Scheja. Foto: Karl Gabor

Mats Theselius. Foto: Fabian Svensson

Lars Alkner.

Skiss flygel Mats Theselius

Senast granskad:
2018-11-19

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter

Kontaktcenter

0370-37 70 00
0370-37 77 11 fax

kontaktcenter@varnamo.se

 

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

 

Besöksadress
Stadshuset
Kyrktorget 1, Värnamo

 

Postadress
Värnamo kommun
331 83 Värnamo

 

Organisationsnummer
212000-0555
Facebook logotyp
Instagram logotyp
Värnamo 2035 logotyp