Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Flygel för Gummifabriken

Formgivaren Mats Theselius har designat en världsunik flygel för Gummifabriken i Värnamo. Flygeln invigdes med en konsert med Staffan Scheja 30 mars.

Design: Mats Theselius

Så här beskriver Mats Theselius själv sin flygel:

”Min idé var att skapa en unik flygel för Gummifabrikens auditorium som representerar det Värnamo och Gnosjöbygden är mest känt för: tillverkningsindustri och formgivning.

Jag vill att flygeln ska ha ett uttryck av hög kvalitet, den ska uttrycka elegans. Jag vill också att den ska ha en känsla av mobilitet. En traditionell flygel upplevs som stor, tung och nära nog omöjlig att flytta. Ett inbyggt fodral uttrycker rörlighet och underlättar dessutom transport. Flygeln är således en kombination av bildmässig och funktionell kvalitet.

Jag har valt att arbeta med läder, metall och trä, som alla är material med kvaliteter som är lämpliga och möjliga för att skapa detta unika föremål."

Präglad av bygden

Lars Alkner är kulturchef i Värnamo kommun.

- I en bygd präglad av möbeltillverkning och formgivning kändes det naturligt att be en av Sveriges allra främsta formgivare att designa en flygel exklusivt för Gummifabriken. Mats Theselius har dessutom ett väldigt starkt musikintresse och den musikalitet som krävs för att kunna designa en flygel som uppfyller kraven både på funktion och på ett unikt formmässigt uttryck, säger han.

Tongivare och huvudsponsorer

Lika naturligt som att beställa en designad flygel, känns det att inköpet av flygeln har möjliggjorts genom bygdens unika företagsamhet. Huvudsponsorer är Herenco Holding AB, Trelleborg Industrial Solutions samt Värnamo Kommunala Industrifastigheter AB. Därtill har drygt 40 företag och privatpersoner valt att bli Tongivare, vilket innebär att de sponsrar minst en tangent med 10 000 kr.

- Det har tillkommit fler sponsorer efter invigningen och vi vet att det finns fler som är intresserade. Vi har möjlighet att komplettera väggtavlan i Auditoriets foajé med nya sponsorer efter hand, säger Lars Alkner.

Lördag 30 mars var det invigningskonsert i Gummifabriken med Staffan Scheja tillsammans med Jönköpings orkesterförening. Mats Theselius var naturligtvis på plats och invigde sin flygel.

Dokumentärfilm om flygeln

Filmaren Fabian Svensson följde processen med Flygel för Gummifabriken. Det resulterade i en kortdokumentär som släppts på dvd. På Youtube finns hela dokumentären:

Flygel för Gummifabriken - designad av Mats Theselius 2019 (otextad version)länk till annan webbplats

Flygel för Gummifabriken - designad av Mats Theselius 2019 (svensk text)  länk till annan webbplats

Grand piano for Gummifabriken - designed by Mats Theselius 2019 (English subtitles) länk till annan webbplats

Kortare klipp från arbetsmaterialet kan du se nedan:

Filmen ovan visar flygeln innan ombyggnaden påbörjats. Formgivaren Mats Theselius förklarar vad som ska göra för finsnickaren Staffan Vikberg.

Filmen ovan visar Mats Theselius och dekorationsmålaren Hans Yngve som diskuterar vad som ska göras.

Bilder

Bilder från processen och användandet av flygeln finns på flygelns eget Instagramkonto Flygel för Gummifabrikenlänk till annan webbplats.

Ladda ned bilder för publicering i samband med information om projektet Flygel för Gummifabriken. Ange fotografens namn i anslutning till respektive foto.

Flygel för Gummifabriken

Stängd flygel. Foto: Jonas Johansson

Öppen flygel. Foto: Jonas Johansson

Flygel konsert. Foto: Fabian Svensson

Mats Theselius. Foto: Fabian Svensson

Lars Alkner.

Skiss flygel Mats Theselius

Senast granskad:
2020-03-04

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter