Bänken Peace

Den andra bänken i projektet Bänkarnas stad heter Peace. Den är donerad av Nivika Fastigheter AB och formgiven av konstnären Fredrik Wretman.

Bänken Peace

Bänken Peace gjuts i Italien av svenskt terrazzo med en matchvikt på 8 ton, 270 cm i diameter och 135 cm hög och kommer att placeras väster om Lagan vid Åkroken. Formen på bänken bildar ett fredsmärke som kommer att synas på Google Earth. Konstnären är nyfiken på att se bänken i full storlek på plats vid Lagan.

- Det är en fantastisk plats för den här bänken. Det känns jätteroligt och jag gillar hela det här projektet Bänkarnas stad, säger Fredrik Wretman.

Donation

Peace doneras utav Värnamoföretaget Nivika Fastigheter Ab. Grundarna Niclas och Viktoria Bergman ser framemot att donera 2018 års bänk, de kommer dessutom att kunna se bänken från deras kommande nya byggnad vid Bredasten.

- Jag tycker det är trevligt att vi kan få ge tillbaka något till Värnamo kommun och dess invånare, det är därför som vi gått in och sponsrat denna bänk, säger Niclas Bergman.

Värnamo kommun är glada över att få ta emot donationen.

- Det är fantastiskt roligt att vi kan fortsätta stärka den konstnärliga gestaltningen i kommunen genom generösa donationer som den här från Nivika. Det känns extra roligt att det sker med formgivna bänkar med tanke på bygdens starka möbel- och designtradition, säger Lars Alkner, kulturchef.

Invigning 26 maj

Bänken invigs lördag 26 maj kl. 14, där bland annat både konstnär och donator deltar. Arvid Wretman uppträder med sitt acid-technoband Your planet is next och kompar även Thomas Lundhs dikt Ode till Osuddenrundan.

Fredrik Wretman

Fredrik Wretman är född 1953 och verksam i Stockholm. Han utbildade sig vid Konsthögskolan i Stockholm och har sedan dess haft utställningar både nationellt och internationellt. Wretmans verk finn i flera samlingar, bland annat Moderna Museet i Stockholm och Statens Konstråd. Han har även gjort flera offentliga konstnärliga gestaltningar. Fredrik Wretmans hemsida.länk till annan webbplats

Nivika Fastigheter AB

Nivika Fastigheter AB är ett lokalt fastighetsbolag med huvudkontor i Värnamo. Nivika bildades 1993 och har idag cirka 146 165 kvadratmeter uthyrbar lokalyta fördelat på 42 fastigheter i både Jönköpöing, Värnamo, Växjö och Borås.

Peace av Fredrik Wretman.

Granskad 2018-04-25
av Atena Ahmadi