Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Bänkarnas stad

Projektet Bänkarnas stad är tänkt att förstärka Värnamos position som design-, konst- och möbelstad. Samtidigt lyfts Lagan fram och det skapas en attraktiv och konstnärlig utformad miljö längs Laganstråket. Idén till Bänkarnas stad föddes när företagaren Kadim Akca 2012 donerade Gemenskap (Turkens bänk), som står placerad i Åbroparken i centrala Värnamo.

Processen

Bänkarna i projektet Bänkarnas stad doneras av ett företag, förening eller privatperson till Värnamo kommun. Varje donation måste först godkännas av kulturnämnden. Donatorn får välja en av de tillgängliga platserna runt Lagan och får hjälp av en referensgrupp att hitta en formgivare eller konstnär som är lämpad för uppdraget. Referensgruppen består av representanter från Vandalorum, Värnamo Företagareförening och Värnamo kommun.

Stärker kommunen

Värnamo kommun är tacksam över det stora intresset från tilltänkta donatorer och deras givmildhet.

- Det är fantastiskt att vi kan stärka den konstnärliga gestaltningen i kommunen genom donationer. Det känns extra roligt att det sker med formgivna bänkar med tanke på bygdens starka möbel- och designtradition. Jag ser fram emot många spännande bänkinvigningar framöver! säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun.

Donationer

Första bänken, POLYGON, donerades av Värnamo Företagareförening 2017. Den andra bänken, Peace, donerades av Nivika Fastigheter AB och invigdes i maj 2018.

Framtida donationer

Är du intresserad av att donera en bänk? Skicka e-post till kultursekreterare marlene.ulfsax@varnamo.se

Senast granskad:
2020-04-06

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter