Värnamo kommun logotyp

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Konstnär: Carl Magnus

Museer, gallerier och konst

I kommunen finns flera olika konstinrättningar om du vill titta på konst, länkar finns under mer information på sidan. I kommunal regi ordnas utställningar med konst, konsthantverk, för barn eller aktuella ämnen i konsthallen Blickfånget. Längre ner på sidan finns även information om den offentliga konsten i Värnamo.

Konsthallen Blickfånget

Blickfånget är Gummifabrikens konsthall, den är 70 kvadratmeter stor och du hittar den utanför livesalens foajé på entréplan.

Öppettider:
Måndag - torsdag kl. 10.00-20.00
Fredag kl. 10.00-18.00
Lördag - söndag kl. 11.00-15.00

Öppettiderna är samma som för biblioteket, de kan ändras i samband med helger och i regel är det stängt på röda dagar. Se Bibliotek och fililaler för ändrade öppettider.

Vill du ställa ut hos oss?

Du som vill ställa ut kontaktar kultursekreteraren eller kulturpedagogen. Utställningar i Blickfånget är reserverade för dig som är professionell konstnär, eftersom vi vill stödja ditt yrkesutövande. Vi har också Väggen i stadsbiblioteket, där du som är lokal amatörkonstnär/konsthantverkare kan få ställa ut. Riktlinjer för utställningar hittar du under mer information.

Aktuell utställning

Fredrik Lindberg Ugglan och lodjuret

13 oktober - 25 november
Vernissage den 13 oktober kl. 11.00 i Blickfånget, Gummifabriken.

Fredrik Lindberg är uppvuxen i en liten by i inre Västerbotten och hämtar en stor del av sin bildvärld från dessa trakter. Hans berättande målningar befinner sig i en blå/grå färgskala, som lätt kan föra tankarna till den blå timmen. Han visualiserar skogen och landskapet i minnesbilder från uppväxten i den lilla byn, som han blandar med nuets händelser från dag till dag. Målningarna har en drömlik framtoning, men utan att tappa realismen.

Inslag i naturbilderna är också människor och byggnader. Människorna är oftast män och husen, som kan vara öde eller bebodda, känns tillfälligt inplacerade. Marken i förgrunden är snarare klassiskt målad med växtliv och nyanser, himlen böljar i stråk. Bilderna ger en hint om att kulturen är tillfällig och naturen är evig. Musikintresserad som han är blir det även inslag av män med instrument.

Ett annan återkommande gestalt i konstnärens målningar är fågeln. I folkklore,
populärkultur och religion har fåglar haft både betydande och varierande roller. Fåglar har
fungerat som budbärare, de har fått tjäna som symboler för visdom, fred,
skönhet, skräck, passivitet och sorg. Lindbergs fåglar är betraktare, ibland kanske budbärare, men alltid ständiga följeslagare som iakttar handlingarnas gång utan att ingripa i dem.

Utställningen "Ugglan och lodjuret " är en personlig resa bortom tid och rum. 

Du hittar mer info om Fredrik på hans hemsida fredriklindberg.orglänk till annan webbplats.

Kommande utställning

Stefan Johansson

1 december - 13 januari 2019
Vernissage den 1 december kl. 11.00 i Blickfånget, Gummifabriken.

Stefan Johanssons måleri är tydligt abstrakt i en klar färgskala, målningarna är snabbt och direkt målade. Han gör själva målningarna relativt fort, men de är mycket noga planerade med skisser och färgblandning. Tillkomstprocessen är viktig och färgen hälls i ett visst system på duken i lika stora runda pölar. Färgen blandas i penseldraget, ett viktigt element är den färgvall som bildas mellan penseldragen.

Du hittar mer info om Stefan på hans hemsida stefanjohansson.selänk till annan webbplats.

Stefan Johanssons målning "Alla får åka med" i Gummifabriken

Utställningsplan

Kajsa Mattas 19/1 - 3/3
Historisk utställning om Sarajevo 9/3 - 21/4
Mattias Liljeqvist 27/4 - 9/6
Dino Deluxe, barnutställning 14/6 - 18/8

Offentlig konst

Konstfolder

Det finns en konstfolder över den offentliga konsten som ägs av kommunen i och runt Värnamo, den uppdateras med jämna mellanrum. Foldern hittar du i tryckt form på biblioteken och i Gummifabriken.

Konstfoldern Den offentliga konsten i Värnamo.PDF

I Värnamo finns det ett rikt utbud av offentliga gestaltningar med skulpturer av Arne Jones, Bror Marklund, Carl Magnus, Kajsa Mattas med flera. Kultursekreteraren är ansvarig för den offentliga konsten.

Skötsel av konsten

Vi tar fram en skötselplan för den offentliga konsten varje år. Där ingår tvätt, renoveringar, utplacering av konstverk, belysning mm.

Broschyr Den offentliga konsten i Värnamo 2013

Klicka för att öppna konstbroschyren

Konst i Gummifabriken

Kommunen har även offentlig konst i Värnamo Gummifabrik, med konstnärliga gestaltningar av Stefan Johansson, Kajsa Mattas och Malin Bogholt. Gummifabriken kommer att få ytterligare två gestaltningar, av David Svensson 2018 och Carl Rickard Söderström 2019. Det finns mycket konst i Gummifabriken att titta på som ägs av kommunen. I den nya delen av huset kommer det upp konst efter hand, det är inte klart än. En uppdaterad konstfolder över konsten i Gummifabriken är under bearbetning.

Konstfolder Gummifabrikens konst.PDF

Enprocentsregeln

Värnamo Kommun tillämpar enprocentsregeln, vilket innebär att en procent av ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnad går till konstnärlig gestaltning.

Senast granskad:
2018-10-08

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter

Kontaktcenter

0370-37 70 00
0370-37 77 11 fax

kontaktcenter@varnamo.se

 

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

 

Besöksadress
Stadshuset
Kyrktorget 1, Värnamo

 

Postadress
Värnamo kommun
331 83 Värnamo

 

Organisationsnummer
212000-0555
Facebook logotyp
Instagram logotyp
Värnamo 2035 logotyp