Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Konstnär: Carl Magnus

Museer, gallerier och konst

I kommunen finns flera olika konstinrättningar om du vill titta på konst, länkar finns under mer information på sidan. I kommunal regi ordnas utställningar med konst, konsthantverk, för barn eller aktuella ämnen i konsthallen Blickfånget. Längre ner på sidan finns även information om den offentliga konsten i Värnamo.

Konsthallen Blickfånget

Blickfånget är Gummifabrikens konsthall, den är 70 kvadratmeter stor och du hittar den utanför livesalens foajé på entréplan.

Öppettider:
Måndag - torsdag kl. 10.00-20.00
Fredag kl. 10.00-18.00
Lördag - söndag kl. 11.00-15.00

Öppettiderna är samma som för biblioteket, de kan ändras i samband med helger och i regel är det stängt på röda dagar. Se Bibliotek och fililaler för ändrade öppettider.

Vill du ställa ut hos oss?

Du som vill ställa ut kontaktar kultursekreteraren eller kulturpedagogen. Utställningar i Blickfånget är reserverade för dig som är professionell konstnär, eftersom vi vill stödja ditt yrkesutövande. Vi har också Väggen i stadsbiblioteket, där du som är lokal amatörkonstnär/konsthantverkare kan få ställa ut. Riktlinjer för utställningar hittar du under mer information.

Aktuell utställning

Kajsa Mattas Parallellt

19 januari - 3 mars 2019
Vernissage lördag den 19 januari kl. 13.00 i Blickfånget, Gummifabriken.

Kajsa Mattas arbetar ofta i betong, men även gips och brons. På utställningen Parallellt finns såväl bronsskulpturer som gips och pegnit. Även några fina akvareller på temat dimma finns med. Just dimma och vatten tycker hon är spännande, en relief i gips föreställer vattenskum, det förorenade gula skum som man kan se i havets strandkant. En annan relief visar en finstämd trädgren som doppar spetsen i vatten.

I Värnamo kommun har hon gjort två offentliga skulpturer. Åminnelse utanför Åminne Bruk och Paus utanför Gummifabriken. Hennes skulpturer har rena, mjuka former, de är avskalade men samtidigt väldigt exakta i detaljerna. Vissa detaljer framhävs diskret för att förstärka ett speciellt uttryck.

Teresa dyker, foto: Bo Gyllander

Väggen

Väggen är en utställningsyta i Stadsbiblioteket. Just nu är det fotograferna Tomas Karlsson och Joacim Wiberg som ställer ut. Ljus - Magi - Verklighet är titeln på utställningen, som visar djur- och naturbilder. Du kan se utställningen fram till den 28 februari under bibliotekets öppettider. Bilder pdfPDF.

Kommande utställningar

Utställningsplan

Sarajevo genom 100 år, historisk utställning 9/3 - 21/4
Mattias Liljeqvist, illusionsfotografier 27/4 - 9/6
Dino Deluxe, barnutställning om dinosaurier 14/6 - 18/8

Offentlig konst

Konstfolder

Det finns en konstfolder över den offentliga konsten som ägs av kommunen i och runt Värnamo, den uppdateras med jämna mellanrum. Foldern hittar du i tryckt form på biblioteken och i Gummifabriken.

Konstfoldern Den offentliga konsten i Värnamo.PDF

I Värnamo finns det ett rikt utbud av offentliga gestaltningar med skulpturer av Arne Jones, Bror Marklund, Carl Magnus, Kajsa Mattas med flera. Kultursekreteraren är ansvarig för den offentliga konsten.

Skötsel av konsten

Vi tar fram en skötselplan för den offentliga konsten varje år. Där ingår tvätt, renoveringar, utplacering av konstverk, belysning mm.

Broschyr Den offentliga konsten i Värnamo 2013

Klicka för att öppna konstbroschyren

Konst i Gummifabriken

Kommunen har även offentlig konst i Värnamo Gummifabrik, med konstnärliga gestaltningar av Stefan Johansson, Kajsa Mattas, David Svensson och Malin Bogholt. Gummifabriken kommer att få ytterligare en gestaltning av Carl Rickard Söderström 2019. Det finns mycket konst i Gummifabriken att titta på som ägs av kommunen. I den nya delen av huset kommer det upp konst efter hand, det är inte klart än. En uppdaterad konstfolder över konsten i Gummifabriken är under bearbetning.

Konstfolder Gummifabrikens konst.PDF

Enprocentsregeln

Värnamo Kommun tillämpar enprocentsregeln, vilket innebär att en procent av ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnad går till konstnärlig gestaltning.

Senast granskad:
2019-02-07

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter

Kontaktcenter

0370-37 70 00
0370-37 77 11 fax

kontaktcenter@varnamo.se

 

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

 

Besöksadress
Stadshuset
Kyrktorget 1, Värnamo

 

Postadress
Värnamo kommun
331 83 Värnamo

 

Organisationsnummer
212000-0555
Facebook logotyp
Instagram logotyp
Värnamo 2035 logotyp