Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Konstnär: Carl Magnus

Museer, gallerier och konst

I kommunen finns flera olika konstinrättningar om du vill titta på konst, länkar finns under mer information på sidan. I kommunal regi ordnas utställningar med konst, konsthantverk, för barn eller aktuella ämnen i konsthallen Blickfånget. Längre ner på sidan finns även information om den offentliga konsten i Värnamo.

Konsthallen Blickfånget

Blickfånget är Gummifabrikens konsthall, den är 70 kvadratmeter stor och du hittar den utanför livesalens foajé på entréplan.

Öppettider:
Måndag - torsdag kl. 10.00-20.00
Fredag kl. 10.00-18.00
Lördag - söndag kl. 11.00-15.00

Öppettiderna är samma som för biblioteket, de kan ändras i samband med helger och i regel är det stängt på röda dagar. Se Bibliotek och fililaler för ändrade öppettider.

Vill du ställa ut hos oss?

Du som vill ställa ut kontaktar kultursekreteraren eller kulturpedagogen. Utställningar i Blickfånget är reserverade för dig som är professionell konstnär, eftersom vi vill stödja ditt yrkesutövande. Vi har också Väggen i stadsbiblioteket, där du som är lokal amatörkonstnär/konsthantverkare kan få ställa ut. Riktlinjer för utställningar hittar du under mer information.

Aktuell utställning

Stefan Johansson Flow Release

1 december - 13 januari 2019
Vernissage den 1 december kl. 11.00 i Blickfånget, Gummifabriken.

Stefan Johanssons måleri är tydligt abstrakt i en klar färgskala, målningarna är snabbt och direkt målade. Han gör själva målningarna relativt fort, men de är mycket noga planerade med skisser och färgblandning. Tillkomstprocessen är viktig och färgen hälls i ett visst system på duken i lika stora runda pölar. Färgen blandas i penseldraget, ett viktigt element är den färgvall som bildas mellan penseldragen.

Du hittar mer info om Stefan på hans hemsida stefanjohansson.selänk till annan webbplats.

Flow Release

Kommande utställning

Kajsa Mattas Parallellt

19 januari - 3 mars 2019
Vernissage lördag den 19 januari kl. 13.00 i Blickfånget, Gummifabriken.

Kajsa Mattas jäktar inte med sin konst, det är ett omsorgsfullt och kärleksfullt skapande. Bysten av Göran Persson i Stockholm är ett av hennes mest kända verk, det tog fyra år att färdigställa. I samband med att Göran Persson slutade sin tjänst som statsminister så fick skulptören Kajsa Mattas uppdraget att göra en bronsavgjutning av honom. Eftersom han suttit länge på sin post blev det mer än ett porträtt och han valde henne att göra bysten.

I Värnamo kommun har hon gjort två offentliga skulpturer. Åminnelse utanför Åminne Bruk och Paus utanför Gummifabriken. Hennes skulpturer har rena, mjuka former, de är avskalade men samtidigt väldigt exakta i detaljerna. Vissa detaljer framhävs diskret för att förstärka ett speciellt uttryck.

Teresa dyker, foto: Bo Gyllander

Utställningsplan

Sarajevo 1914-2014, historisk utställning 9/3 - 21/4
Mattias Liljeqvist, illusionsfotografier 27/4 - 9/6
Dino Deluxe, barnutställning om dinosaurier 14/6 - 18/8

Väggen

Väggen är en utställningsyta i Stadsbiblioteket. Från den 11 december visas en utställning med julkrubbor av Elisabeth Josefsson. Hon kommer att ha visning av julkrubborna den 15, 22 och 29 december kl. 13.00-13.30. Bilder pdfPDF.

Offentlig konst

Konstfolder

Det finns en konstfolder över den offentliga konsten som ägs av kommunen i och runt Värnamo, den uppdateras med jämna mellanrum. Foldern hittar du i tryckt form på biblioteken och i Gummifabriken.

Konstfoldern Den offentliga konsten i Värnamo.PDF

I Värnamo finns det ett rikt utbud av offentliga gestaltningar med skulpturer av Arne Jones, Bror Marklund, Carl Magnus, Kajsa Mattas med flera. Kultursekreteraren är ansvarig för den offentliga konsten.

Skötsel av konsten

Vi tar fram en skötselplan för den offentliga konsten varje år. Där ingår tvätt, renoveringar, utplacering av konstverk, belysning mm.

Broschyr Den offentliga konsten i Värnamo 2013

Klicka för att öppna konstbroschyren

Konst i Gummifabriken

Kommunen har även offentlig konst i Värnamo Gummifabrik, med konstnärliga gestaltningar av Stefan Johansson, Kajsa Mattas och Malin Bogholt. Gummifabriken kommer att få ytterligare två gestaltningar, av David Svensson 2018 och Carl Rickard Söderström 2019. Det finns mycket konst i Gummifabriken att titta på som ägs av kommunen. I den nya delen av huset kommer det upp konst efter hand, det är inte klart än. En uppdaterad konstfolder över konsten i Gummifabriken är under bearbetning.

Konstfolder Gummifabrikens konst.PDF

Enprocentsregeln

Värnamo Kommun tillämpar enprocentsregeln, vilket innebär att en procent av ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnad går till konstnärlig gestaltning.

Senast granskad:
2018-12-12

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter

Kontaktcenter

0370-37 70 00
0370-37 77 11 fax

kontaktcenter@varnamo.se

 

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

 

Besöksadress
Stadshuset
Kyrktorget 1, Värnamo

 

Postadress
Värnamo kommun
331 83 Värnamo

 

Organisationsnummer
212000-0555
Facebook logotyp
Instagram logotyp
Värnamo 2035 logotyp