Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Konstnär: Carl Magnus

Museer, gallerier och konst

I kommunen finns flera olika konstinrättningar om du vill titta på konst, länkar finns under mer information på sidan. I kommunal regi ordnas utställningar med konst, konsthantverk, för barn eller aktuella ämnen i konsthallen Blickfånget. Längre ner på sidan finns även information om den offentliga konsten i Värnamo.

Konsthallen Blickfånget

Blickfånget är Gummifabrikens konsthall, den är 70 kvadratmeter stor och du hittar den utanför livesalens foajé på entréplan.

Öppettider

Öppettiderna är samma som för biblioteket, de kan ändras i samband med helger och i regel är det stängt på röda dagar. Se Bibliotek och fililaler för ändrade öppettider.

‌Öppet:

Måndag - torsdag

kl. 8.00 - 21.00

Fredag

kl. 8.00 - 18.00

Lördag - söndag

kl. 11.00 - 15.00

 

Vill du ställa ut hos oss?

Du som vill ställa ut kontaktar kultursekreteraren eller kulturpedagogen. Utställningar i Blickfånget är reserverade för dig som är professionell konstnär, eftersom vi vill stödja ditt yrkesutövande. Vi har också Väggen i stadsbiblioteket, där du som är lokal amatörkonstnär/konsthantverkare kan få ställa ut. Riktlinjer för utställningar hittar du under mer information.

Aktuell utställning

Transparenser med Rolf Petersson

30 november - 12 januari 2020

Vernissage lördag 30 november kl. 13.00 i Blickfånget

Utställningen Transparenser visar en mångfald i konstverken. Vi får se målningar med frostat, rispat eller bränt plexiglas framför, vilket ger ett djup med en spännande skuggverkan. Konstnären visar också konstverk i glas och plexiglas där man kan se olika skikt på ett annat sätt än i målningarna. Den röda tråden som gör att allt hänger ihop är transparenser och att inspirationen har varit is. Man kan tydligt se vattenpölarna som frusit, gått sönder och frusit igen. Rolf vill visa de olika lager som finns i konstverken, det man först ser kan ändras när man tittar mer noggrant och ge en ny dimension.

Väggen

Väggen är en utställningsyta i Stadsbiblioteket för amatökonstnärer/hantverkare, elever eller andra som vill visa sina kreationer. Aktuell utställning är akrylmålningar av Natalie Jörgensen den 4 november - 2 december.

Kommande utställningar i Blickfånget

Hallmedia

Livet utanför 50-skyltarna - fotoutställning

18 januari - 1 mars

Anna Ileby

Efteråt är det försent, illustrationer

7 mars - 19 april

Lena Lindahl

Oss primater emellan, målningar, smycken

25 april - 7 juni

Ludvig Ödman

Skulpturer, objekt

13 juni - 16 augusti

Åke Gustavsson

Målningar av "gamla Värnamo"

22 augusti - 4 oktober


Offentlig konst

Konstfolder

Det finns en konstfolder över den offentliga konsten som ägs av kommunen i och runt Värnamo, den uppdateras med jämna mellanrum. Foldern hittar du i tryckt form på filialbiblioteken och stadsbiblioteket i Gummifabriken.

Konstfoldern Den offentliga konsten i Värnamo.PDF

I Värnamo finns det ett rikt utbud av offentliga gestaltningar med skulpturer av Arne Jones, Bror Marklund, Carl Magnus, Kajsa Mattas med flera. Kultursekreteraren är ansvarig för den offentliga konsten.

Skötsel av konsten

Vi tar fram en skötselplan för den offentliga konsten varje år. Där ingår tvätt, renoveringar, utplacering av konstverk, belysning mm.

Klicka för att öppna konstbroschyren

Konst i Gummifabriken

Kommunen har även offentlig konst i Värnamo Gummifabrik, med konstnärliga gestaltningar av Stefan Johansson, Kajsa Mattas, David Svensson och Malin Bogholt. Gummifabriken kommer att få ytterligare en gestaltning av Carl Rickard Söderström 2020. Det finns mycket konst i Gummifabriken att titta på som ägs av kommunen. Foldrarna finns i tryckt form i Gummifabrikens infocenter och stadsbiblioteket.

Konstfoldrar Gummifabrikens konst:
Entréplan och plan 1PDF
Plan 2 och 3PDF

Enprocentsregeln

Värnamo Kommun tillämpar enprocentsregeln, vilket innebär att en procent av ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnad går till konstnärlig gestaltning.

Senast granskad:
2019-12-05

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter