Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Konstnär: Carl Magnus

Museer, gallerier och konst

I kommunen finns flera olika konstinrättningar om du vill titta på konst, länkar finns under mer information på sidan. I kommunal regi ordnas utställningar med konst, konsthantverk, för barn eller aktuella ämnen i konsthallen Blickfånget. Längre ner på sidan finns även information om den offentliga konsten i Värnamo.

Konsthallen Blickfånget

Blickfånget är Gummifabrikens konsthall, den är 70 kvadratmeter stor och du hittar den utanför livesalens foajé på entréplan. Se Värnamo stadsbiblioteks digitala kartalänk till annan webbplats

Öppettider

Öppettiderna är samma som för biblioteket, de kan ändras i samband med helger och i regel är det stängt på röda dagar. Se Bibliotek och fililaler för ändrade öppettider.   
Våren 2020 är det tillfälligt ändrade öppettider, Blickfånget är stängt på kvällar och söndagar.

‌Öppet:

Måndag - torsdag

kl. 8.00 - 19.00

Fredag

kl. 8.00 - 18.00

Lördag

kl. 11.00 - 15.00


Vill du ställa ut hos oss?

Du som vill ställa ut kontaktar kultursekreteraren eller kulturpedagogen. Utställningar i Blickfånget är reserverade för dig som är professionell konstnär, eftersom vi vill stödja ditt yrkesutövande. Vi har också Väggen i stadsbiblioteket, där du som är lokal amatörkonstnär/konsthantverkare kan få ställa ut. Riktlinjer för utställningar hittar du under mer information.

Aktuell utställning

Anna Ileby - Efteråt är det försent

7 mars - 31 maj

Vernissage lördag den 7 mars i Blickfånget, utställningen öppnar kl. 13.00, invigningen är kl. 14.00.

Anna Ileby är utbildad bildkonstnär vid bland annat Gerlesborgsskolan i Bohuslän och Pernbys Målarskola i Stockholm och arbetar heltid som frilansillustratör. 2013 fick Anna Värnamo kommuns kulturstipendium. Sedan 2008 driver hon bloggen Anna Ritar som har många följare. UtställningsaffischPDF

Utställningen är förlängd till den 31 maj, då nästa utställning med Lena Lindahl flyttas till våren 2021.

Väggen

Väggen är en utställningsyta i Stadsbiblioteket för amatökonstnärer/hantverkare, elever eller andra som vill visa sina kreationer. Aktuell utställning är teckningar med Diana Obeido som hänger fram till den 29 mars.

Kommande utställningar i Blickfånget

Lena Lindahl

Oss primater emellan, målningar, smycken

Flyttad till 2021

Ludvig Ödman

Habitatet II, skulpturer, objekt

13 juni - 16 augusti

Åke Gustavsson

Målningar av "gamla Värnamo"

22 augusti - 4 oktober

Kulturhistoria

Värnamo 100 år

10 oktober - 22 november

Stina Wirsén

Illustrationer "Vem" och "En liten brokig"

27 november - 10 januari


Offentlig konst

Konstfolder

Det finns en konstfolder över den offentliga konsten som ägs av kommunen i och runt Värnamo, den uppdateras med jämna mellanrum. Foldern hittar du i tryckt form på filialbiblioteken och stadsbiblioteket i Gummifabriken.

Konstfoldern Den offentliga konsten i Värnamo.PDF

I Värnamo finns det ett rikt utbud av offentliga gestaltningar med skulpturer av Arne Jones, Bror Marklund, Carl Magnus, Kajsa Mattas med flera. Kultursekreteraren är ansvarig för den offentliga konsten.

Skötsel av konsten

Vi tar fram en skötselplan för den offentliga konsten varje år. Där ingår tvätt, renoveringar, utplacering av konstverk, belysning mm.

Klicka för att öppna konstbroschyren

Konst i Gummifabriken

Kommunen har även offentlig konst i Värnamo Gummifabrik, med konstnärliga gestaltningar av Stefan Johansson, Kajsa Mattas, David Svensson och Malin Bogholt. Gummifabriken kommer att få ytterligare en gestaltning av Carl Rickard Söderström 2020. Det finns mycket konst i Gummifabriken att titta på som ägs av kommunen. Foldrarna finns i tryckt form i Gummifabrikens infocenter och stadsbiblioteket.

Konstfoldrar Gummifabrikens konst:
Entréplan och plan 1PDF
Plan 2 och 3PDF

Enprocentsregeln

Värnamo Kommun tillämpar enprocentsregeln, vilket innebär att en procent av ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnad går till konstnärlig gestaltning.

Konstprojektet Distancio

Distancio är ett regionalt konstprojekt där konsten och samhället är i fokus. Distans kan vara ett geografiskt avstånd, men även ett kulturellt avstånd eller ett avstånd mellan männsikor. I Distancio undersöks vad som händer när man tar konsten från de traditionella plattformarna och gör den mer tillgänglig. Här skapar vi konst med människorna i staden med en blandning av kulturhistoriska värden.

Fyra internationella konstnärer kommer till fyra orter i regionen; Värnamo, Gnosjö, Mullsjö och Tranås. Hösten 2019 inleddes projektet när konstnärerna gjorde research på sin ort. Vår/sommar 2020 fortsätter det då konstnärerna kommer för en längre vistelse. På grund av läget i världen nu under våren 2020 kommer projektets avslutande del att skjutas upp till hösten 2020.

Till Värnamo kommer Melissa Vandenberg, från Kentucky i USA, för att ta del av vår brödtradition. Den svenska limpan har intresserat henne och det blir hennes utgångspunkt. Hon vill träffa Värnamobor för att baka bröd och ta del av era historier och familjerecept.

Läs mer om projektet och Melissa på Distancio.selänk till annan webbplats.

Senast granskad:
2020-03-27

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter