Barn- och ungdomskultur

Vi har olika aktiviteter för barn och unga i Stadsbiblioteket och biblioteksfilialerna. Det kan vara sagostunder, film, teater, musik mm.

Aktuella aktiviteter för barn och unga

Familjefredagar

Familjefredagar har vi några gånger om året och de innehåller olika kulturupplevelser som t.ex. teater, barnutställningar, pyssel/workshop eller film. Målet är att stärka integrationen och öka inkluderingen, kultur är ett språk alla förstår. Målgruppen är främst barn och föräldrar, men kan även ibland vara riktat till ungdomar. Familjefredagarna har alltid fri entré men man får hämta ut gratisbiljetter i förväg då det ofta är begränsat antal.

Om ni köpt biljetter till evenemang i Gummifabriken

Biljetterna gäller även om evenemanget är flyttat till Cupolen, men platsnumreringarna gäller inte. I Cupolen är det fri placering. Om ni ångrat er när evenemanget är flyttat går det att lösa in biljetterna i Gummifabrikens infocenter på tredje våningen. För mer information se www.gummifabriken.nu, ni kan också kontakta Gummifabrikens infocenter vid frågor om biljetter och evenemang, tel. 0370-30 59 00. 

Hampus Nessvold

Ta det som en man - hur fan gör man det?
Den 12 oktober kl. 19 i Cupolen. Värnamokillen Hampus Nessvold hördes i somras i Sveriges Radio P3 i "Zia med Nessvold". Han har även podden "22 kvadrat" med Linda Ulfhielm och William Spetz. Nu har han debuterat som författare med boken "Ta det som en man".

OBS! I kulturprogrammet står det fel tid. Det är 19.00 som gäller - inget annat!

Skapa dans

Lördag den 14 oktober kl. 18 i Cupolen. Skapa dans är en koreografitävling för unga dansare i åldern 15-21 år. Varje tävlande deltar först i sin regionala deltävling av Skapa Dans. Vinnaren från varje deltävling får därefter resa till riksfinalen och tävla tillsammans med övriga vinnare från hela landet. Biljett köps via Gummifabriken, www.gummifabriken.nu.
I samarbete med Region Jönköpings Län. För mer info se www.plus.rjl.selänk till annan webbplats.

LasseMaja & Cirkusmysteriet

Missa inte den fantastiska utställningen för barn som kommer till oss våren 2018. Den kommer att finnas i Blickfånget och biblioteket i Gummifabriken. Se bilder och mer information om utställningen på www.barnutställningar.nulänk till annan webbplats
Utställningen är producerad av Roger Josefsson och Tor Svae efter böckerna som är skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Helena Willis.

Praktiska handledningar för mer kultur i skolan

Olika inlärningsmiljöer och -metoder gör inlärningen inspirerande. Till exempel museer, bibliotek, teatrar, äldre byggnader och olika kulturhus kan fungera som inlärningsmiljöer, men kan även skapas på skolan.

Användbart material för pedagoger

Kulturförvaltningen i Värnamo Kommun har tagit fram ett pedagogiskt material för att använda kultur som inlärningsmiljö. Kulturområdena är många som t.ex. konst, kulturhistoria, arkitektur, musik, teater, litteratur, dans, film och de kan integreras i de flesta ämnen i skolan. Men det är inte alltid lätt att veta hur och det kulturpedagogiska materialet är tänkt att vara till hjälp och inspiration för lärare och andra pedagoger. Där kan man få tips och idéer till att mer aktivt delta i kulturlivet som kan göra inlärningen extra rolig för alla åldrar.

Utgår från Läroplanen

De pedagogiska handledningarna är tänkta att vara en inspiration för att få in olika kulturområden på ett bra sätt i undervisningen. De kan användas på olika sätt, det går bra att plocka delar ur dem utifrån vad som kan passa in i undervisningen och utifrån elevernas kunskapsnivå. De är också kopplade till läroplanen. De finns tillgängliga på Lärarportalen eller kontakta kulturpedagogen om ni vill ha dem skickade.
Mer information ser ni i målsättning med kulturpedagogisk verksamhetPDF.

Exempel handledning film

Exempelvis filmens hantering behöver inte alltid vara särskilt komplicerad. Enkla övningar är bland annat att göra intrigreferat eller egna filmrecensioner. Man kan fundera på filmens stämningar genom att diskutera musikens roll i berättandet och göra egna små experiment i ämnet.

Filmen bygger på att den väcker känslor och tankar och därför är det viktigt att barn och unga lär sig att uttrycka de känslor som filmen väcker hos dem med ord. Ett exempel är handledning för filmPDF.

Gummifabrikens vänklass från Enehagens skola

Gummifabrikens vänklass från Enehagens skola på workshop.

Granskad 2017-10-12
av Pauline Blom

Skriv ut