Barn- och ungdomskultur

Vi har olika aktiviteter för barn och unga i Stadsbiblioteket och biblioteksfilialerna. Det kan vara sagostunder, film, teater, musik mm.

Biljetter till evenemang i Gummifabriken

Alla biljetter köper du via Gummifabrikens webb och biljetterna hämtas i Gummi­fabrikens infocenter i huvudentrén. Undan­tag är gratis­biljetter som hämtas i biblioteket. För mer information se Gummifabrikens webbplatslänk till annan webbplats, eller ring 0370-30 59 00. 

Familjefredagar

Familjefredagar har vi två till tre gånger per termin och de innehåller olika kulturupplevelser som t.ex. teater, barn­utställningar, kreativ verkstad eller film. Målet är att stärka integrationen och öka inkluderingen, kultur är ett språk alla förstår. Familje­fredagarna har alltid fri entré men man får hämta ut gratis­biljetter i förväg då det ofta är begränsat antal.

Elektra-kväll för unga

Torsdag den 22 mars kl. 18.00-21.00 har vi en Elektra-kväll i Gummi­fabriken för dig i åk 6 och uppåt.

Stadsbiblioteket har under flera år haft en tjejkväll, nu har vi gjort om och moderniserat den. Du får prova flera olika aktiviteter under kvällen i biblioteket och Teknik­center.

SKAM-seriens inspirations­källa Lina Rask berättar om det och om sin nya bok Känn ingen skam. Kl. 18.30 samt 19.30 föreläser hon i sal 201.

Gör Gemma Hoop smycke i Teknikcenter, plan 2.

Tävling med fina priser, som t.ex. en Hack Box.

Gör pärlsmycken och bookart i biblioteket.

Prova på Hack the world med en Hack box. Utanför Teknik­center,
plan 2.

Musik med Maja och Alfons. Fika, snacks och musik mm.

Kvällen är i stort sett kostnadsfri, endast Gemma Hoop smycket och fika kostar en mindre summa. Välkommen!

Affisch Elektra-kväll

Klicka på bilden för att förstora

Poetry Slam på Värnamo stadsbibliotek

Deltävling sju inför Jönköpings länsfinal i Poetry Slam händer på Värnamo stad­s­bibliotek onsdag 28 mars kl.18. Kvällens Mc (Master of Cermonies) och gästpoet är ingen mindre än Olivia Bergdahl.

Poetry slam är en tävling i estrad­­poesi där vem som helst kan delta. Poeten har tre minuter på sig att framföra sitt verk utan rekvisita och andra effekter. Publiken är delaktig och spelar en avgörande roll i tävlingen då tre till fem jury­grupper utses i början av kvällen. Deras uppgift är att rösta fram en vinnare genom att sätta poäng på framförandet och diktens innehåll. Segrarna från vårens deltävlingar möts i en final på Kulturhuset och tävlar om en plats på Svenska Mäster­skapen i Poetry Slam 2018.

Tävlingarna är fartfyllda, härligt energi­givande och lämnar ingen oberörd. Kom och läs, lyssna och bli tagen med storm!

Psst! Fri entré!

Följ Poetry Slam 2018 på Facebooklänk till annan webbplats

Affisch Poetry Slam Värnamo 2018

Klicka på bilden för att förstora den

Barnteater Mirabell och Astrakan

Lördag den 7 april, två föreställningar kl. 11.30 samt 14.00 i Livesalen, Gummifabriken.

En lekfull och existentiell pjäs om att vänta.

Mirabell och Astrakan har båda begett sig till en lekplats för att vänta på att Någon ska komma dit. Denna Någon ska förändra allt och lösa alla deras problem. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig. För när Astrakan kommer dit är Mirabell redan där och hon vill absolut inte att Astrakan också ska vara där, tänk om Någon inte vågar komma då. Hon försöker lura bort Astrakan som i sin tur svarar med att jaga bort Mirabell. Båda vill vara ensamma på lekplatsen när Någon kommer.

Biljetter kostar 50 kr och förställningen varar 30 minuter, för barn från 4 år. Föreställningen är producerad av Regionteatern.

Vill du ha mer info och boka biljetter se Gummifabrikens webblänk till annan webbplats.

Bokklubbar för barn och unga

Nu startar våra bok­klubbar igen. Tisdagen den 6 mars drar vi igång med Bok­klubben - för dig i årskurs sex till nio och Bok­­slukarna - för dig i årskurs tre till fem. Det blir bok­­tips, fika och en och annan över­­raskning.

I Stads­biblioteket i Gummi­­fabriken. Klockan 15.30-16.30 för Bok­klubben och kl. 16.30-17.30 för Bok­slukarna. Välkomna!

Klicka här för mer information om våra bokklubbarPDF

Affisch om bokklubbar

Klicka på bilden för att förstora den.

LasseMaja & Cirkusmysteriet

Den 2 mars kl. 15.00-17.00 har vi familjefredag med vernissage. Utställningen kommer att finnas i Blickfånget i Gummi­fabriken och följer bibliotekets öppettider. Se bilder och mer information om ut­ställningen på www.barnutställningar.nulänk till annan webbplats
Utställningen är producerad av Roger Josefsson och Tor Svae i samarbete med Bonnier Carlsen förlag, Martin Widmark och Helena Willis.

Utställningen finns i Gummifabriken fram till den 15 april. 
Vi har skolgrupper på visning måndag-fredag (utom under påsklovet) på förmiddagarna, besök oss gärna en annan tid med ditt barn.

Praktiska handledningar för mer kultur i skolan

Olika inlärningsmiljöer och -metoder gör inlärningen inspirerande. Till exempel museer, bibliotek, teatrar, äldre byggnader och olika kulturhus kan fungera som inlärningsmiljöer, men kan även skapas på skolan.

Användbart material för pedagoger

Vi har tagit fram ett pedagogiskt material för att använda kultur som inlärningsmiljö. Kulturområdena är många som t.ex. konst, kulturhistoria, arkitektur, musik, teater, litteratur, dans, film och de kan integreras i de flesta ämnen i skolan. Men det är inte alltid lätt att veta hur och det kulturpedagogiska materialet är tänkt att vara till hjälp och inspiration för lärare och andra pedagoger. Där kan du få tips och idéer till att mer aktivt delta i kulturlivet som kan göra inlärningen extra rolig för alla åldrar.

Utgår från Läroplanen

De pedagogiska handledningarna är tänkta att vara en inspiration för att få in olika kulturområden på ett bra sätt i undervisningen. De kan användas på olika sätt, det går bra att plocka delar ur dem utifrån vad som kan passa in i undervisningen och utifrån elevernas kunskapsnivå. De är också kopplade till läroplanen. De finns tillgängliga på Nettan (organisation och förvaltningar/barn-och utbildningsförvaltningen/Övergripande projekt och verksamheter) eller kontakta kulturpedagogen om ni vill ha dem skickade.
Mer information ser ni i målsättning med kulturpedagogisk verksamhetPDF.

Exempel handledning film

Exempelvis filmens hantering behöver inte alltid vara särskilt komplicerad. Enkla övningar är bland annat att göra intrigreferat eller egna filmrecensioner. Man kan fundera på filmens stämningar genom att diskutera musikens roll i berättandet och göra egna små experiment i ämnet.

Filmen bygger på att den väcker känslor och tankar och därför är det viktigt att barn och unga lär sig att uttrycka de känslor som filmen väcker hos dem med ord. Ett exempel är handledning för filmPDF.

Gummifabrikens vänklass från Enehagens skola

Gummifabrikens vänklass från Enehagens skola på workshop.

Granskad 2018-03-14
av Anna Gustafson