Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Värnamo hälsocenter
varnamohalsocenter@varnamo.se

Verksamhetsansvarig
Anna Gustafsson
0370-37 77 99

Hälsokoordinator
Amanda Andersson
0370-37 75 99

Hälsokoordinator
Ena Basic
0370-37 75 99

Hälsokoordinator
Helene Bromander
0370-37 76 22

Besöksadress
Sim- och sporthallen
Östra Kyrkogårdsgatan
331 31 Värnamo

Mat 

Mat är livsviktigt men det är inte alltid så lätt att veta vad som är bra mat för hälsan. Hos oss kan du gå en kurs eller träffa oss individuellt för att få stöttning med detta. Nedanför hittar du aktuella kurser och föreläsningar hos oss.

Matrådgivning

Hos oss kan du få hjälp med dina vanor och beteende kring mat som du vill förändra.I vår matrådgivning använder vi oss av livsmedelsverkets rekommendationer och utgår från varje enskild individ för att hitta nya varktiga hälsosamma vanor och val.

För tillfället har vi inga kurser inplanerade, håll utkik här eller på facebook för kommade datum. Är du i behov av stöd och inspiration när det gäller mat och kosthållning, kontakta gärna oss för att boka in ett hälsosamtal.

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om vad, när och hur du bör äta för att ge kroppen de bästa förutsättningarna. Under kursens gång besöker vi en mataffär,"butikskollen", där vi tillsammans tittar på vilka livsmedel som är bra val för hälsan.Teoretiskt går vi genom grunderna kring näringsämnena kolhydrater, fett och protein, delar recept och annan inspiration och idéer kring maten som kan underlätta i vardagen

  • Vad är kolhydrater, fett och protein?
  • Vad behöver kroppen för?
  • Hur lagar jag enkel och nyttig mat på kort tid?
  • Hur läser jag en innehållsförteckning?

Under våren kommer vi att träffas fyra gånger, varav ett tillfälle där vi besöker en mataffär ("butiksvandring") för att lära oss hitta de varor som är sunda val för hälsan. 
Kursen utgår från livsmedelsverkets rekommendationer samt erfarenhetsutbyte med övriga kursdeltagare.

Målet med kursen är att öka förståelsen kring matens betydelse och roll i samhället. Deltagaren ska känna sig mer bekväm i att välja kosthållning samt lära sig vad medvetna val har för betydelse för en ökad hälsa och livskvalitet. Med hjälp av livsmedelsverkets test kan vi mäta framstegen som sker för varje individ.

Hälsosamtal

Vid samtalet har du möjlighet att diskutera dina matvanor men även annat som kan påverka din hälsa. Det har stor betydelse för hälsan om du gör små förändringar i ditt eget tempo. Tillsammans hittar vi en individanpassad plan som håller över tid.

Du hittar mer information på sidan hälsosamtal.

Matinspiration

Senast granskad:
2020-02-26

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter