Barn och unga

På biblioteket finns det mycket att göra för dig som är ung. Förutom att låna böcker kan du till exempel låna film eller spela TV-spel. Det är alltid gratis att låna på biblioteket.

Bokklubbar för barn och unga

Nu startar våra bok­klubbar igen. Tisdagen den 6 mars drar vi igång med Bok­klubben - för dig i årskurs sex till nio och Bok­slukarna - för dig i årskurs tre till fem. Det blir bok­tips, fika och en och annan över­raskning.
I Stads­biblioteket i Gummi­fabriken. Klockan 15.30-16.30 för Bok­klubben och kl. 16.30-17.30 för Bok­slukarna. Välkomna!

Klicka här för mer information om våra bokklubbarPDF

Boktrailers ungdomsböcker

Språklust

Språklust är ett samarbete mellan Barnavårds­central (BVC), bibliotek och logopeder och består av två spår:

  1. Samarbete med BVC för att nå alla barn. Det innebär att BVC-sköterskan vid tiomånaders­kontrollen pratar om barn, böcker och språk och hänvisar till biblioteket.
  2. Samarbete med logopeder för att särskilt nå barn med språkstörningar. Ett barn med språkstörning, som går hos logoped, kan få ett recept till biblioteket.

Har du frågor om Språklust? Hör gärna av dig till oss på biblioteket.

Boktips

Finns det björkar i Sarajevo av Christina Lindström

Kevin ska ta hand om sin bror Charlie, som har en funktionsnedsättning, när deras föräldrar för första gången ska åka tillbaka till sitt hemland Bosnien. Men så ringer Hannes och bjuder med Kevin till Liseberg. Hannes är Kevins enda kompis och besöket på Liseberg känns livsviktigt. Kvar hemma är Charlie, med ett löfte om att Kevin snart är tillbaka.
På Liseberg är även Hannes flickvän Linn och hennes kompis Amanda med och de fyra har en suverän försommarkväll tillsammans. Men när Kevin kommer hem är Charlie försvunnen.

Hata Gustavsberg av Agnes Lindström

Att bo i Gustavsberg är fruktansvärt tråkigt! En händelselös förort, kompisar som är nöjda med lite film på fredagen och föräldrar som inte ens kan ge en ordentlig utskällning när det skulle behövas. Så känner 15-åriga Miranda (Mirre) för sitt liv. Men på en av de supertrista släktträffarna flyger något i Mirre och hon deklarerar plötsligt att hon är lesbisk.

Vända världen rätt av Jennifer Niven

Libby väger 130 kg, hon har vägt ännu mer, mycket mer, så mycket att de fick riva delar av hennes hus för att kunna lyfta ut henne med hjälp av en lyftkran. Efter år av hemundervisning ska hon nu återvända till skolan. Hon är väl medveten om att det kommer att bli tufft men har bestämt sig för att det ska funka.

 

Du kan läsa längre recensioner av böckerna härPDF

Bokomslag

Barnens bibliotek

Massor av kul om böcker och författare. Intervjuer,
tävlingar och annat kul.

Barnens biblioteks webbplats.länk till annan webbplats

Lovaktiviteter

Kommunens bibliotek har aktiviteter för barn och unga under vinterlov, påsklov och höstlov. På sommarlovet åker bokbussen ut till olika dagläger/idrottsläger. Höstlovet är numera ett läslov då fokus ligger på litteratur och läsning.  

Du hittar mer om kultur för barn och unga, samt aktiviteter på loven på sidan Barn- och ungdomskultur.

Granskad 2018-04-19
av Anna Gustafsson