Bibliotek

I Värnamo tätort finns Stadsbiblioteket och biblioteket på Vråen. I kommunen finns bibliotek i Bor, Bredaryd, Forsheda och Rydaholm. Mobila biblioteket kör enligt turlista runt till olika orter i kommunen. Se bibliotek och filialer i menyn för mer information om öppettider och adresser.

Stadsbiblioteket flyttar till Gummifabriken

Nya biblioteket invigs med LasseMaja

Fredag 2 mars invigs biblioteket, bland annat med en stor utställning om LasseMajas detektivbyrå. Och så blir det premiär för söndagsöppet. Läs Pressmeddelandet

Utökade öppettider på Vråens bibliotek

Vråens bibliotek har med anledning av stadsbibliotekets stängning för flytt utökade öppettider med bibliotekspersonal från och med 4 september 2017 till och med 10 februari 2018:
måndag, onsdag, torsdag kl 10-19, tisdag kl 13-19, fredag kl 10-18,
lördag kl 10-14. Se Bibliotek och filialer i menyn för ändrade öppettider i samband med helger.

Långlån? Återlämna böcker?

Har du långlån på dina böcker? Lämna dem i Cupolens bokinkast, på Vråen eller på något av kommunens andra bibliotek!

Kursböcker till kurser på Campus Värnamo

Bibliotekarierna Hanna och Madeleine finns på plats i sal 108 i Gummifabriken för att hjälpa dig som student på Campus med frågor om kurslitteratur och informationssökning. De kursböcker som Stadsbiblioteket köpt in för Campuskurser (Placering KURS) och som inte är utlånade finns i sal 108.

Grupprummet är öppet för lån av kurslitteratur: Tisdag och torsdag kl 13-15. Se Bibliotek och filialer i menyn för ändrade öppettider i samband med helger.

Värnamo stadsbibliotek köper in kursböcker till de utbildningar som finns på Campus Värnamo. Böckerna är märkta med KURS. Alla får låna kursböckerna, inte bara studenter och vi har två exemplar av varje titel. Lånetiden är två veckor istället för fyra så att fler ska ha möjlighet att låna boken under en läsperiod. Förseningsavgift 5kr/dag. Kursböcker kan inte lånas om. 

Smålit

Smålands Litteraturfestival 2018länk till annan webbplats arrangeras 2-4 februari i Nässjö, Jönköping och Värnamo.

Dagsprogram Värnamo

Dagsprogrammet för SmåLit 2018 i Värnamo 4 februari kl 11.00-16.00 i Gummifabriken. Fri entrè.länk till annan webbplats

SmåLits Författarscen söndag 4 februari 2018 kl 16.00-19.00,  Gummifabriken i Värnamo. Biljetter: 300kr

Möt fyra författare i ett fördjupande samtal med kulturjournalist Kristina Lindh:

Kristina Sandberg,  Trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik (Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris) blev hennes stora litterära genombrott.

Kim Leine debuterade på svenska 2008 med den hyllade självbiografiska romanen Kalak, Leine är aktuell med romanen Avgrunden.

Sara Bergmark Elfgren är aktuell med romanen Norra Latin. Hon har, tillsammans med Mats Strandberg, skrivit de kritikerhyllade Engelsforsböckerna Cirkeln, Eld och Nyckeln.

Rutger Bregman är historiker och författare till böcker om historia, filosofi och ekonomi. När hans bok Utopia för realister kom ut i hemlandet Nederländerna gav den upphov till en livlig debatt som spreds till internationella medier.

Paus med servering och boksignering.

Läs mer om Smålit och köp biljetter: www.smalit.selänk till annan webbplats

Logotype Smålitt

Poetry Slam på Värnamo stadsbibliotek

Deltävling 7 inför Jönköpings länsfinal i Poetry Slam händer på Värnamo stadsbibliotek onsdag 28 mars kl.18. Kvällens Mc (Master of Cermonies) och gästpoet är ingen mindre än Olivia Bergdahl!

Poetry slam är en tävling i estradpoesi där vem som helst kan delta! Poeten har tre minuter på sig att framföra sitt verk utan rekvisita och andra effekter. Publiken är delaktig och spelar en avgörande roll i tävlingen då tre till fem jurygrupper utses i början av kvällen. Deras uppgift är att rösta fram en vinnare genom att sätta poäng på framförandet och diktens innehåll. Segrarna från vårens deltävlingar möts i en final på Kulturhuset och tävlar om en plats på Svenska Mästerskapen i Poetry Slam 2018.

Tävlingarna är fartfyllda, härligt energigivande och lämnar ingen oberörd. Kom och läs, lyssna och bli tagen med storm!

Psst…fri entré!

Följ Poetry Slam 2018 på Facebooklänk till annan webbplats

Så här går det till att tävlaPDF

Affisch Poetry Slam Värnamo 2018

Ny bokcirkel på kvällstid!

Värnamo bibliotek startar en bokcirkel på kvällstid våren 2018. Vi kommer att läsa samma bok och diskutera den tillsammans. Böckerna vi läser kommer att finnas som tryckt bok, e-bok och eventuellt att lyssna på. Första träffen är onsdag 10 januari kl 18 på Vråen biblioteket. Bokcirkeln kommer att ha sina träffar en gång i månaden under våren på onsdagar kl 18. Preliminärt är följande träffar bokade under våren: onsdag 10 januari, onsdag 7 februari, 7 mars, 18 april och 16 maj.

Boken som vi läser till första träffen i januari är Körsbärslandet av Dörte Hansen. Den boken finns att hämta i pocket på vråen biblioteket. Första träffen bjuder biblioteket på fika.

För anmälan till bokcirkeln och mer information kontakta Åsa Ekblad: asa.e.ekblad@varnamo.se, 0370-37 76 29.

Rydholms bibliotek - ändrade öppettider

Från 20180102 har Rydaholms bibliotek öppet: måndag 14-19, onsdag 10-12, 14-19. 

Biblio - app för att ladda ned och lyssna på e-ljudböcker

I appen Biblio kan du söka söka, låna och lyssna på e-ljudböcker. Du kan lyssna strömmande och även ladda ned för att lyssna off-line. Du väljer Värnamo bibliotek och loggar in med ditt lånekortsnummmer och pin-kod. Appen finns i Appstore och Google Play. Läs mer om Biblio under Läsa och låna, E-media i menyn.

Biblio

Bibblan svarar och Bibblan guidar - källkritisk information!

  • Bibblan svararlänk till annan webbplats är en gratis svarstjänst. Här kan du fråga vad du vill på flera olika språk och få svar så snabbt som möjligt. De som svarar arbetar på bibliotek runt om i Sverige.
  • Bibblan guidarlänk till annan webbplats är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska bibliotek.

Läs mängder av tidskrifter hemma! Biblioteket ger dig gratis tillgång till Ztory

I appen Ztory finns mängder av tidskrifter. Även ett urval barnböcker finns.

För att ladda ner tidskrifter gratis till appen behöver du besöka biblioteket och koppla upp dig mot bibliotekets trådlösa nätverk men när tidskrifterna väl är hämtade kan du läsa dem offline. 

kaffekopp och iPad

Surfplattorna att låna i biblioteket

Surfplattan är laddad med appar och länkar som biblioteket valt ut. I plattan finns t ex Pressreader som innehåller 6000 tidningar och tidskrifter från hela världen. Men givetvis vill vi gärna ha in förslag att komplettera med!

Du som besökare registrerar dig i lånedisken och får sedan en kod som gör att du kan hämta ut surfplattan i stället. Surfplattan kan endast användas i biblioteket.

Värnamo biblioteks nya station för surfplattor är en av de första i Sverige! Värnamo är en av sex kommuner i länet som ingår i ett regionalt utvecklingsprojekt med Hublet. Hublet är det finska företag som tillverkar plattorna och programvaran. Syftet med projektet är att öka den digitala tillgängligheten och läsningen. Region Jönköping är även först i landet med Hublet.

Hublet

Låna en Värnamobo!

Vill du träffa nya människor med andra kulturer? Då kan du låna ut din tid och dig själv på biblioteket i Värnamo. Vill du lära dig mer om Värnamo? Då kan du låna en Värnamobo.

Så här gör du för att låna en Värnamobo eller låna ut dig själv!

Granskad 2018-01-16
av Åsa Ekblad