2017-03-23

Jente och Kyle från Belgien lär sig sig om säker mat i Värnamo

För andra året i rad praktiserar två studenter från University College i belgiska Leuven i kostorganisationens kök. Under tre veckor ska Jente Van de Moortel och Kyle Geeraerts studera hur en svensk kommun arbetar med kost och måltider.

- Och så hoppas vi förstås lära oss en hel del av dem också, säger Majken Svahn, måltidsplanerare på serviceförvaltningen och mentor för studenterna.

Kyle hjälper till i köket på Trälleborgsskolan och Jente är på Mossleskolan. Båda går andra året på den treåriga utbildningen Bachelor Nutrition and dietics hemma i Leuven. I Sverige lär de sig bland annat hur vi arbetar med att göra maten säker, det vill säga livsmedelshygien i praktiken. Just detta kommer Kyle och Jente att skriva en rapport om under tiden i Värnamo.

- En viktig skillnad mellan Belgien och Sverige är att de svenska skolbarnen får gratis, varm mat i skolan. I Belgien har de matpaket med sig, eller köper mat på skolan, säger Jente.

Kostens betydelse

En annan skillnad är att köken i Belgien är mer tätbemannade – samtidigt som de lagar färre måltider. En likhet mellan länderna är att frågan om måltider och kostens betydelse för hälsa och välbefinnande liksom matens ursprung har hög aktualitet.

Det gör att Kyle och Jente ser ljust på framtiden. Inför det tredje året på utbildningen ska de välja inriktning. Båda lutar åt att välja grenen "food development". Den handlar om att forska om mat, kost och till exempel specialkost för allergiker och överkänsliga.

- Vi kan också välja "hospital clinicals", som handlar om att ge råd och tips till patienter om hur de ska äta för att må bra. En tredje variant är att producera utbildningsmaterial, berättar Kyle.

Två av åtta i Sverige

Han och Jente är två av totalt åtta elever från utbildningen i Leuve som just nu praktiserar i Sverige, de övriga finns i Tomelilla, Kalmar och Piteå.

- Vi är så glada att vi får ha Kyle och Jente hos oss. Och kökspersonalen tar emot dem på ett fantastiskt sätt, de öppnar upp sina kök för dem, förklarar allt på engelska och ställer frågor om hur saker och ting fungerar i Belgien, vi lär oss också mycket! säger Majken.

Majken Svahn, Jente Van de Moortel, Kyle Geeraerts

Majken Svahn, Jente Van de Moortel och Kyle Geeraerts.

Publicerad 2017-03-27
av Anita Johansson

Skriv ut