Folköl

Du måste ha fyllt 18 år för att få köpa folköl. För att få sälja eller servera folköl behöver du först anmäla det till kommunen. Kommunen och polisen har ansvar för tillsyn och kontroll av att de som säljer eller serverar folköl följer reglerna i alkohollagen.

Vad är folköl?

Folköl är en maltdryck med en alkoholhalt som är mer än 2,25 men mindre än 3,5 volymprocent. Folköl räknas som en alkoholdryck och därför måste du som säljer folköl följa alkohollagen.

Alkohollagen

Det är 18 års åldersgräns för att få köpa folköl. Alkohollagen säger att det är säljarens ansvar att se till att kunden verkligen har fyllt 18 år. Folköl får inte heller säljas till berusade personer eller om man misstänker langning till någon som inte själv får köpa. Den som inte följer de här reglerna riskerar fängelse.

Krav för att få sälja eller servera folköl

För att du ska få servera eller sälja folköl måste du även kunna erbjuda både mat och alkoholfria drycker.

Servering av folköl

För att få servera folköl måste serveringsstället också servera mat. Det kan vara lagad mat, men även lite lättare maträtter som varma smörgåsar, varmkorv, hamburgare eller skaldjur.

Försäljning av folköl

För att få sälja folköl måste försäljningsstället också sälja mat. En bra regel att gå efter är att kunden ska kunna köpa en hel måltid i samma butik som folkölen. Det räcker inte med att sälja till exempel kaffe, glass och godis.

Anmäl försäljning eller servering av folköl

När du vill sälja folköl måste ägaren till ditt företag anmäla det till kommunen. Anmälan ska göras senast den dag du vill börja sälja folköl. När vi har tagit emot din anmälan skickar vi en bekräftelse på att försäljningen är registrerad.

Egenkontrollprogram

Samtidigt som du skickar in anmälan kan du skicka med en beskrivning av de rutiner och arbetssätt som finns på ditt försäljningsställe för att följa alkohollagens regler; ett egenkontrollprogram. Ett egenkontroll­program måste finnas och kunna visas upp på ditt försäljnings­ställe.

Tillsyn och avgift

Kommunen har tillsammans med polisen ansvar för tillsynen. Vid tillsynsbesök har både kommunen och polisen rätt att få tillträde till lokalerna och att kontrollera egenkontrollprogrammet.

För tillsynsarbetet tar kommunen ut en tillsynsavgift, vilken är 1 500 kronor per år.

Om samma verksamhet har anmält både servering/försäljning av folköl och försäljning av tobak är avgiften 1650 kronor per år.

Granskad 2017-09-14
av Johanna Levin

Skriv ut