2019-05-13

”Glada att övningen genomfördes i Värnamo”

Under måndagen genomförde Försvarsmakten en övning mitt i centrala Värnamo. Scenariot var dramatiskt: ett terrordåd i Storgatsbacken.

Övningen innehöll personer som blivit påkörda, en kollision mellan lastbil och personbil och misstänkt sprängmedel. Försvarsmakten, polis, ambulans och räddningstjänst deltog.

- Övningen ger oss en möjlighet att öva på ett sätt som vi inte kan arrangera själva. Därför är vi glada att försvaret har förlagt den här nationella övningen till bland annat Värnamo och att vi genomför en del moment tillsammans, säger Marcus Skytt, säkerhetssamordnare i Värnamo kommun.

Swedec, Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum genomför en rad övningar i Skillingaryd, Värnamo, Eksjö, Vaggeryd och Hagshult under tiden 8-15 maj. Syftet är att öva samordning och samverkan mellan myndigheter och förutsättningar för dem att utbyta erfarenheter och utveckla totalförsvaret. Försvaret, polisen, regionen och kommunen jobbade sida vid sida under övningarna.

- Vi har planerat övningen sedan i augusti och samarbetet har varit gott hela vägen. Vi har nationellt fokus och övar med totalförsvarets alla aktörer. Men det är få moment där vi har så många medverkande som under måndagens övning, sa Thomas Wiberg, biträdande övningsledare till den skara inbjudna gäster som fanns med för att studera händelsen under måndagen.

På plats fanns representanter för bland annat Försvarshögskolan, Fortifikationsverket, Polisens nationella bombskydd, lokal polismyndighet, länsstyrelsen, Röda korset, MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap), NOA (polisens nationella operativa avdelning, flera av försvarets bataljoner, Region Jönköpings län och Svenska kyrkan med flera.

Frågor och svar om övningen

Bild från försvarets övning tillsammans med blåljuspersonal i centrala Värnamo.

2019-05-13

0370-37 77 11 fax