2019-04-30

Tillsammans för ett tryggare Värnamo

Under måndagen samlades ett 30-tal medarbetare i Värnamo kommun och Polisen för att titta närmare på vilka faktorer som ligger bakom grov organiserad brottslighet. Syftet är att kraftsamla för att Värnamoborna ska fortsätta att känna sig trygga.

- Under dagen inventerar vi tillsammans vad som har hänt i Värnamo under senare tid, vilka orsaker som ligger bakom och vilka åtgärder vi kan göra tillsammans och var för sig för att förhindra att det händer igen, säger Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Värnamo.

Bakgrunden är de skjutningar och detonationer som förekommit i Värnamo, orsakad av kriminella gäng. Polisen har gripit flera personer, tagit narkotika och vapen i beslag och genomfört en rad andra åtgärder

Samverkan ger framgång

En del av förklaringen till framgången är den samverkan som funnits och finns mellan bland andra Polisen och Värnamo kommun,

- Idén att ha en workshop tillsammans föddes efter att inrikesministern och rikspolischefen besökt Värnamo och pekat på att vi är ett gott exempel på hur reell samverkan fungerar. Nu vill vi fördjupa samverkan och förädla metoden, säger Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande.

Workshop med tre fokusområden

Måndagens workshop leddes av Camilla Fogelhamre, kommunikatör på Polismyndigheten i Göteborg. Deltagarna fokuserade på tre områden: narkotika, otrygghet och otillåten påverkan. Först sammanställdes en lägesbild, sedan diskuterade deltagarna orsaker och som avslutning gjordes en lista på förslag till åtgärder.

Workshopen är ett första steg i ett långsiktigt arbete. Nu går polisen och kommunen tillsammans vidare med att konkretisera åtgärder, fortsätta samtalen i olika konstellationer, prioritera och fortsätta att lyssna på vad Värnamoborna säger om trygghet.

Håkan Boberg, Ulf Svensson och Camilla Fogelhamre under workshopen.

2019-04-30