2017-03-15

Villa i Bor och hyresfastighet i Värnamo prisas

En hyresfastighet i Storgatsbacken och en villa i Bor får årets arkitektur­pris för nybyggnad respektive restaurering av Värnamo kommuns samhällsbyggnadsnämnd.

Det är Jörgen Karlsson och Lena Gärdemalm som har renoverat den vinnande villan på Gästgivarevägen i Bor. De får priset för att de återanvänt en rad detaljer, restaurerat med omsorg och uthålligt letat efter rätt material. På så vis har de bevarat både arkitektur- och kulturvärden för huset.

- Ett sådant bra exempel på god byggnadsvård vill vi gärna uppmärksamma för att inspirera andra, säger Håkan Johansson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Arkitekturpriset för nybyggnad går till Prima Arkitekter och arkitekten Zeljlko Radetic för hyresfastigheten på Storgatsbacken 17. Juryn menar att man här har lyckats förvandla en baksida till en intressant byggnad med arkitektoniska värden och därmed tillfört nya kvalitéer till stadsbilden.

- Arkitekten har utvecklat detaljer från byggnaden i sitt formspråk och tagit ekologisk hänsyn vid utformningen av byggnaden, säger Håkan Johansson.

Vinnarna uppmärksammas vid en ceremoni i Kulturhuset Cupolen 8 april.

- Sex byggnader nominerades till prisen. Man kan nominera under hela året och jag ser gärna att många tar chansen att komma med förslag på vinnare 2017, säger Behnam Sharo, stadsarkitekt.

Jörgen Karlsson, Behnam Sharo, Lena Gärdemalm, Håkan Johansson och Zeljlko Radetic.

Jörgen Karlsson, Behnam Sharo, Lena Gärdemalm, Håkan Johansson och Zeljlko Radetic.

Bor, villa, pris, arkítektur

Jörgen Karlsson och Lena Gärdemalm har renoverat villan i Bor med varsamhet och stort tålamod, menar juryn.

arktikturpris, vinnare

Zeljlko Radetic har lyckats förvandla en baksida till en intressant byggnad, tycker juryn om fastigheten i Storgatsbacken i Värnamo.

Publicerad 2017-03-15
av Anita Johansson

Skriv ut