Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

2019-12-12

Gummifabriken tog emot arkitekturpriset

På torsdagskvällen delade Sveriges arkitekter Jönköping Kronoberg, Sajk, ut utmärkelsen Årets arkitekturpris 2018 till Gummifabriken.

Utmärkelsen består av ett diplom till arkitekten och en plakett till byggherren.

- Vi är stolta över att vi når den här nivån. Lilla Värnamo har konkurrenskraft gentemot andra, större städer. Det lönar sig alltid med god arkitektur, säger Behnam Sharo, stadsarkitekt i Värnamo kommun, som är byggherre för Gummifabriken.

Prisutdelningen skedde vid en ceremoni i Gummifabriken. Arkitekterna Kia Bengtsson Ekström och Bo Ekström, tidigare MA Arkitekter, nu BSV, var på plats för att ta emot diplom och berätta om projektet.

- Det här projektet var större än ett vanligt bygge, det var att bygga för framtiden, sa Kia Bengtsson Ekström. Deet som mötte oss var en ganska tilltufsad byggnad med spår av många pragmatiska byggnader och det fanns gott om utmaningar. Visst var vi lite ängsliga ibland. Vi har tagit tillvara befintliga kvaliteter, till exempel muren med det karaktäristiska teglet och betongfundamenten. I byggnaden kan man se att våra lösningar i stor utsträckning är industrialistiskt gjorda.

Välgjort i sin helhet

Thomas Hultegård, en av jurymedlemmarna, inledde med att berätta om varför just Gummifabriken får utmärkelsen.

- Detta är ett projekt som är välgjort i sin helhet och ända ned på detaljnivå. Det är inte alltid man orkar hålla samma nivå hela vägen ut, men Gummifabriken är ett föredöme för andra i hur man samlar ihop ett projekt, sade han.

Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande, tog emot plaketten till byggherren Värnamo kommun. Han berättde om resan från idé till färdigt koncept och menade att den avgörande faktorn för att lyckas har varit mod.

- Det var modigt av mina företrädare att köpa fastigheten, arkitekterna var modiga i sitt sätt att ta med det gamla in ni det nya och det var modigt av oss tre, Gottlieb Granberg, Ulla Gradeen och mig, att vara politiskt överens om att genomföra Gummifabriken, sa han bland annat.

Juryns motivering

Juryns motivering lyder:

"Genom tydlig gestaltning skapas en innovativ och självklar samlingsplats för kultur, kunskap och näringsliv med förankring i Värnamos nutid, dåtid och framtid. Arkitekterna lyckas förvandla ett komplext program till en enhet av lustfylld aktivitet och inspirerande möten, baserat på ett enkelt och tydligt koncept av öppenhet och lekfull rationalism."

Lucia Botero från Sveriges arkitekter Jönköping Kronoberg tillsammans med arkitekterna Kia Bengtsson Ekström och Bo Ekström.

Lucia Botero från Sveriges arkitekter Jönköping Kronoberg tillsammans med arkitekterna Kia Bengtsson Ekström och Bo Ekström.

Lucia Botero och Tom Billinghamn lämnar över plaketten till kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson.

Lucia Botero och Tom Billinghamn lämnar över plaketten till kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson.

Kia Bengtsson Ekström berättar om projektet Gummifabriken.

Kia Bengtsson Ekström berättade om vad som inspirerat henne och Bo Ekström i projektet, om utmaningar och om lösningar.

Diplom och blommor till arkitekterna.

Diplom och blommor till arkitekterna.

Plaketten som byggherren får.

Plaketten som byggherren Värnamo kommun får. Den kommer att placeras på väl vald plats i Gummifabriken.

Gummifabrikens entré.

Senast uppdaterad:
2019-12-12