Ta lagom mycket mat

Nu vill vi inspirera eleverna att slänga mindre mat i skolan genom en tävling. Skolan där eleverna slänger minst mat från tallriken vinner en hel veckas önskemeny!

Skolan som kastar minst mat vinner

Matsvinnet i kommunens skolor och på äldreboenden minskar, men det går långsamt. Som en del i arbetet att minska matsvinnet så väger vi redan nu tallriksskrapet och serveringssvinnet några gånger varje år. Nu har eleverna efterfrågat tävlingar och det har kostorganisationen lyssnat på.

Resultatet av mätningarna som vi gjorde förra året kommer nu att presenteras i skolorna. Vecka 20 är det dags för nästa mätning. Resultatet kommer vi att visa på den här sidan.

Vinn önskemenyn - ta lagom mycket mat

Alla skolor är med och tävlar och den skola som har minst matsvinn vinner en hel veckas önskemeny. Det gäller alltså att ta lagom mycket mat, så att ingen mat behöver kastas. Även och tvåan och trean får pris. Tvåan vinner önskemat i två dagar och trean får dessert en dag.

Önskemenyn bestäms i samråd med matrådet och kocken på skolan.

Tävlingen - ta lagom mycket mat.

Målet är att halvera matsvinnet

Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat säljas eller ätas om den hade hanterats annorlunda. När vi slänger mat har jordens resurser som energi, vatten och mark förbrukats helt i onödan.

I svenska restauranger och storkök slängs 120 000 ton mat varje år, enligt Livsmedelsverket. Sverige har tillsammans med alla FN:s medlemsländer som mål att minska svinnet längs hela livsmedelskedjan. 2030 vill man att mat­svinnet ska ha halverats i butiks- och konsumentledet.

Vi slänger mat för 1,2 miljoner kronor

Sedan 2015 har kostorganisationen mätt hur mycket mat som slängs i skolornas och omsorgens restauranger. Det totala matsvinnet för skola och omsorg 2016 var 13 procent. Det innebär vi kastar ungefär 110 000 portioner, eller mat för runt 1,2 miljoner kronor.

Vad gör vi för att minska matsvinnet?

I ett flertal styrdokument lyfts matsvinnet som en prioriterad del att arbeta aktivt med i kommunens kök och i alla verksamheter som hanterar måltider.

- Vi arbetar nu för att inspirera elever, pedagoger och kökspersonal att bli mer medvetna om matsvinnet och känna sig mer delaktiga, berättar Marie Wuollet, som är måltidsutvecklare och ligger bakom idén lagom mycket mat.

Granskad 2017-04-10
av Ingela Zander

Skriv ut