Barn- och ungdomskultur

Vi har olika aktiviteter för barn och unga i Cupolen/Stadsbiblioteket och biblioteksfilialerna på Vråen och i kransorterna. Det kan vara sagostunder, film, teater, musik mm.

Aktuella aktiviteter för barn och unga

Vårens program

Vårens program och vinterlovsaktiviteter för barn och unga kommer inom kort.

Familjefredagar

Familjefredagar har vi några gånger om året och de innehåller olika kulturupplevelser som t.ex. teater, barnutställningar, pyssel/workshop eller film. Målet är att stärka integrationen och öka inkluderingen, kultur är ett språk alla förstår. Målgruppen är främst barn och föräldrar, men kan även ibland vara riktat till ungdomar. Familjefredagarna har alltid fri entré men man får hämta ut gratisbiljetter i förväg då det ofta är begränsat antal.

Fredag 17 mars kl. 16 teater Diktatorn för barn 3-6 år, i Cupolen. Samarrangemang med Gislaved-Värnamo Teaterförening. Fri entré, hämta gratisbiljetter på Stadsbiblioteket (finns ca 2 veckor innan, mer info kommer).

Tjejkväll på Biblioteket och Navet

Torsdagen den 9 februari är det tjejkväll på bibblan och Navet. För tjejer från årskurs sex och uppåt håller vi öppet mellan 19-21.

Det blir musik, fika, makeup, manikyr, poesi, olika kreativa stationer där du fixar tvålar, kort, rosor med mera! Testa led-fashion med Teknikcenter, ta med en tröja eller keps som får en ny look med led-belysning.

Poesitävling under kvällen, vill du läsa upp en egen dikt på kärlesktema, eller någon annans text? Anmäl dig gärna i förväg till: madeleine.s.aggerstam@edu.varnamo.se Fina priser!

Allt är gratis, välkomna!
Affisch TjejkvällPDF

Lovaktivitet - Detektiv-verkstad för åk 3-5

Välkommen till en kreativ verkstad där du skapar saker som du behöver när du vill lösa fall. Här har du möjlighet att bygga ditt eget superhemliga gömställe och lösa deckargåtor.

Måndagen 13 februari och tisdagen 14 februari
Kl. 09:00 - 12:00. Max 20 deltagare per dag, först till kvarn gäller.
På Teknikcenter i Gummifabriken.

Antalet platser är begränsat. Anmälan senast 10:e februari kl.13:00 på www.teknikärkul.se/komteklänk till annan webbplats, kostnad 50 kr som betalas med kort på plats.

Det finns många roliga saker att göra, se info om det här.PDF

Ett samarbete mellan Kulturförvaltningen och Teknikcenter.

Bokklubb

Nu har vi startat NY bokklubb för dig som går på högstadiet!
Vi träffas för att prata böcker och fika, en gång i månaden.
Varje gång får du en bok som du läser till nästa träff och som vi då pratar om.

Vill du vara med? Skicka ett sms till Jenny: 070-59 77 602

Vi träffas en tisdag i månaden kl. 15.30-16.30 ca, på Stadsbiblioteket
Vårens träffar är: 24/1, 21/2, 21/3, 18/4 och 16/5

Hoppas vi ses!

Händer på filialerna

Sagostunder Vråen

Kom och lyssna på vår sagoläsare Gunnar Malmgård, som inlevelsefullt berättar olika sagor för barn på Vråens bibliotek.
Torsdagar 19/1, 16/2, 16/3 och 20/4 kl. 10.

Dockteater med sagostund Vråen

Den 6/3 och 3/4 kl. 10 på Vråens bibliotek, Sagoläsare Jeanette Eklund

Sportlovsaktiviteter Rydaholm

Onsdag den 15/2 kl. 10 sagostund med pyssel för barn från 3 år.
Torsdag den 16/2 kl. 10-12 Pärlplatteverkstad för dig från 7 år.
Mer info och kontakt se affisch härPDF.

Pedagogiska handledningar för kultur i skolan

Ska ni och er klass besöka ett konstmuseum? Eller vill ni gå ut och titta på den offentliga konsten? Vill ni se film eller göra egen film?

Kulturförvaltningen i Värnamo Kommun har tagit fram ett pedagogiskt material för att använda kultur som inlärningsmiljö. Kulturområdena är många som t.ex. konst, kulturhistoria, arkitektur, musik, teater, litteratur, dans, film och de kan integreras i de flesta ämnen i skolan. Men det är inte alltid lätt att veta hur och det här materialet är tänkt att vara till hjälp för lärare. Där kan man få tips och idéer till att mer aktivt delta i kulturlivet som kan göra inlärningen extra rolig för alla åldrar.

De pedagogiska handledningarna är tänkta att vara en inspiration för att få in olika kulturområden på ett bra sätt i undervisningen. De kan användas på olika sätt, det går bra att plocka delar ur dem utifrån vad som kan passa in i undervisningen och utifrån elevernas kunskapsnivå. De är också kopplade till läroplanen genomgående. De finns tillgängliga på Fronter eller kontakta kulturpedagogen.
Mer information ser ni i målsättning med kulturpedagogisk verksamhetPDF.

Ni är också välkomna med er klass till Gummifabriken, där är öppet måndag-fredag 7.30-16.30. Vill ni ha en rundvisning, kontakta kulturpedagogen eller Gummifabrikens mötesvärd tel. 0370-37 80 75.

Gummifabrikens vänklass från Enehagens skola

Gummifabrikens vänklass från Enehagens skola på workshop.

Granskad 2017-02-08
av Cecilia Gustavsson

Skriv ut