Barn- och ungdomskultur

Vi har olika aktiviteter för barn och unga i Stadsbiblioteket och biblioteksfilialerna. Det kan vara sagostunder, film, teater, musik mm.

Aktuella aktiviteter för barn och unga

Familjefredagar

Familjefredagar har vi några gånger om året och de innehåller olika kulturupplevelser som t.ex. teater, barnutställningar, pyssel/workshop eller film. Målet är att stärka integrationen och öka inkluderingen, kultur är ett språk alla förstår. Målgruppen är främst barn och föräldrar, men kan även ibland vara riktat till ungdomar. Familjefredagarna har alltid fri entré men man får hämta ut gratisbiljetter i förväg då det ofta är begränsat antal.

Bokklubb

Nu har vi startat NY bokklubb för dig som går på högstadiet!
Vi träffas för att prata böcker och fika, en gång i månaden.
Varje gång får du en bok som du läser till nästa träff och som vi då pratar om.

Vill du vara med? Skicka ett sms till Jenny: 070-59 77 602

Vi träffas en tisdag i månaden kl. 15.30-16.30 ca, på Stadsbiblioteket
Vårens träffar är: 24/1, 21/2, 21/3, 18/4 och 16/5

Hoppas vi ses!

Händer på filialerna

Vråendagen

Lördagen den 6 maj kl. 11-15 på Träffpunkt Vråen. Trollkarlsshow med Christabuu kl. 14, även våffelcafé, pyssel, ansiktsmålning, dansuppträdande och mycket mer. Se program för Vråendagen härPDF.

Sagostunder Vråen

Kom och lyssna på vår sagoläsare Gunnar Malmgård, som inlevelsefullt berättar olika sagor för barn på Vråens bibliotek. Vårens sagostunder är nu slut, återkommer efter sommaren.

Utställning i Forsheda

Utställningen "Välkommen till Sverige" finns på Forsheda bibliotek från den 27 februari.

"Välkommen till Sverige" är producerad av Malmö Museer och handlar om människor på flykt. 1945 kom flyktingar från andra världskrigets koncentrationsläger till Sverige med de Vita bussarna. 2015 flydde cirka 160 000 människor till Sverige. Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt som nu. Hör deras egna berättelser om sin flykt.

Pedagogiska handledningar för kultur i skolan

Ska ni och er klass besöka ett konstmuseum? Eller vill ni gå ut och titta på den offentliga konsten? Vill ni se film eller göra egen film?

Kulturförvaltningen i Värnamo Kommun har tagit fram ett pedagogiskt material för att använda kultur som inlärningsmiljö. Kulturområdena är många som t.ex. konst, kulturhistoria, arkitektur, musik, teater, litteratur, dans, film och de kan integreras i de flesta ämnen i skolan. Men det är inte alltid lätt att veta hur och det här materialet är tänkt att vara till hjälp för lärare. Där kan man få tips och idéer till att mer aktivt delta i kulturlivet som kan göra inlärningen extra rolig för alla åldrar.

De pedagogiska handledningarna är tänkta att vara en inspiration för att få in olika kulturområden på ett bra sätt i undervisningen. De kan användas på olika sätt, det går bra att plocka delar ur dem utifrån vad som kan passa in i undervisningen och utifrån elevernas kunskapsnivå. De är också kopplade till läroplanen genomgående. De finns tillgängliga på Fronter eller kontakta kulturpedagogen.
Mer information ser ni i målsättning med kulturpedagogisk verksamhetPDF.

Ni är också välkomna med er klass till Gummifabriken, där är öppet måndag-fredag 7.30-16.30. Vill ni ha en rundvisning, kontakta kulturpedagogen eller Gummifabrikens mötesvärd tel. 0370-37 80 75.

Gummifabrikens vänklass från Enehagens skola

Gummifabrikens vänklass från Enehagens skola på workshop.

Granskad 2017-04-26
av Åsa Ekblad

Skriv ut