Barn och unga

På biblioteket finns det mycket att göra för dig som är ung. Förutom att låna böcker kan du till exempel låna film eller spela TV-spel. Det är alltid gratis att låna på biblioteket.

Lovaktiviteter

Biblioteket har alltid aktiviteter för barn och unga under vinterlov, påsklov och höstlov. På sommarlovet åker det mobila biblioteket/bokbussen ut till olika dagläger/idrottsläger för bokprat. Höstlovet är numera ett läslov då fokus ligger på litteratur och läsning.  

På loven brukar vi ha ett utbud av pysselaktiviteter, film, teater mm. Även biblioteken i Rydaholm, Bor, Forsheda, Bredaryd och Vråen har olika lovaktiviter.
Följ länk nedan för mer information om alla aktuella aktiviteter.

Här kan du läsa mer om kultur för barn och unga, samt aktiviteter på loven

 

Sommarboken! I år kan du delta i Sommarboken på våra filialbibliotek. Låna och läs fem böcker, skriv eller rita om en av böckerna. När du lämnar in ditt papper till biblioteket senast den 24 augusti får du välja en bok. Papper för att delta finns att hämta på alla filialbibliotek. Vråens bibliotek har öppet hela sommaren.
Öppettider Vråen sommaren 2017

Språklust

Språklust är ett samarbete mellan BVC, bibliotek och logopeder och består av två spår:

1. Ett universellt spår där biblioteken i Jönköpings län samarbetar med BVC för att nå alla barn. Det kommer att lanseras hösten 2016 och innebär att BVC-sköterskan vid 10-månaderskontrollen på BVC pratar barn, böcker och språk och hänvisar till biblioteket genom att dela ut bokmärken och foldrar.
2. Ett riktat spår som innebär att biblioteken samarbetar med logopeder för att särskilt nå barn med språkstörningar. Detta spår startar som ett pilotprojekt under april 2016 i de kommuner som har en regionanställd logoped: Eksjö, Nässjö, Värnamo, Gislaved och Vetlanda.

Detta innebär i praktiken att ett barn med språkstörning, som går hos logoped, får ett recept till biblioteket. Här hittar du mer information om språklust.PDF

Har du några frågor kring Språklust får du gärna höra av dig till barnbibliotekarien Jenny Werneskog, hennes kontaktuppgifter ser du på sidans kontaktfält.

Boktips för dig!

Mornitologen av Johanna Thydell

Moa är 17 år. I 15 år har hon levt utan att ha någon kontakt med sin mamma. Men så plötsligt hör mamma av sig och vill träffa Moa. Det vill Moa absolut inte! Hon vill inte träffa mamman som övergav henne när hon var två år, hon har minsann klarat sig alldeles utmärkt med pappa, pappas fru Susanne och sin älskade lillebror Lucas. Johanna Thydell är tillbaka med en ungdomsbok som berör, från 13 år.

Djupgraven av Camilla Sten

Även om tolvåriga Tuva inte har mycket gemensamt med sina klasskompisar och mest håller sig för sig själv, har hon alltid känt sig hemma i skärgården och på Harö där hon bor. Hon kan alla kobbar, skär och grund utan- och innantill. Men den här hösten är det något som förändras. En klasskompis till Tuva försvinner spårlöst och det blir en kuslig stämning på ön. Mörka skuggor böljar under vattenytan och övernaturliga väsen visar sig bland träden. Från 12 år.

Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson

Det börjar med att det knackar på dörren och sextonåriga Vega, som är hemma från skolan eftersom det är höstlov, öppnar. På trappan står en polis som frågar efter hennes  storebror Jakob. Vega bestämmer sig för att ta reda på var Jakob håller hus, och vad polisen vill honom. Stämningen blir allt mer ödslig, vemodig  och skrämmande. Den flätas samman med personerna - de som bor kvar och de som av olika anledningar försvunnit. Årstiden gör sitt till - dimmigt, kallt, blött. Språket är enkelt, kapitlen korta. En gastkramande thriller från 15 år.

 

Recension av En väktares bekännelse av Elin Säfström

Tilda Modig är 15 år och väktare över Stockholm tillsammans med sin mormor. Väktare håller koll på att männsikor och rådare kan leva sida vid sida. Rådare är troll, älvor, häxor och andra sagoväsen som människor inte kan se och inte ska känna till. Läs Erika Hildings recension av boken härPDF.

Barnens bibliotek

Massor av kul om böcker och författare. Intervjuer,
tävlingar och annat kul! http://www.barnensbibliotek.se/

Granskad 2017-08-16
av Cecilia Gustavsson

Skriv ut