Matförgiftning

Matförgiftningar är vanligare än man kan tro. Om du misstänker att du blivit matförgiftad ska du så snart som möjligt anmäla detta till samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälan kan lämnas anonymt.

Symptom och orsaker

Vanliga symptom för en matförgiftning är diarréer, magont och kräkningar. Den vanligaste orsaken till matförgiftning är mikroorganismer som bakterier och virus. Vid behov kontakta även sjukvården. 

Vad behöver vi få veta?

Vi kommer att ställa en del frågor till dig när du anmäler matförgiftningen. Frågorna är till för att vi ska kunna ta reda på vad som orsakat matförgiftningen. Frågorna handlar bland annat om:

  • Vad har du ätit?
  • Var och när åt du maten?
  • Vilka symtom har du drabbats av, till exempel illamående, kräkningar, diarré, magont, huvudvärk, feber?
  • Är ni flera som har blivit sjuka?
  • Är ni flera som har ätit och druckit samma sorts mat och dryck?
  • Vad har du ätit och druckit dagarna innan du insjuknade?
  • Har du varit utomlands?

Så här arbetar vi med ditt klagomål

  • Intervju med personen som blivit drabbad
  • Vi kontrollerar verksamheten där du köpt eller serverats maten du misstänker gjort dig sjuk
  • Eventuellt tas prov på aktuellt livsmedel, när det är möjligt
  • Vid befogat klagomål ställs relevanta krav för att åtgärda brister i verksamheten, till exempel förbättrad handhygien och rengöring
  • Om du inte anmält matförgiftningen anonymt så meddelar vi dig vad vi kommit fram till under utredningen

Information om matförgiftningar

På Livsmedelsverkets och Folkhälsomyndighetens webbplatser hittar du mer information om vad matförgiftning är samt vad du kan göra för att undvika att drabbas.

För dig som jobbar med livsmedel

Om du har varit utomlands och tror att du bär med dig smitta så kontakta din vårdcentral för att ta avföringsprover. Fram tills du fått provsvaren bör du inte hantera oförpackade livsmedel. Via avföringsprovet får du reda på vilka mikroorganismer som orsakat symptomen och om du fortfarande är smittbärare. Med mikroorganismer menas bakterier, svampar, virus och parasiter.

Granskad 2017-01-01
av Christin Granberg

Skriv ut