Kompostera rätt

Så här sköter du din kompost

För att komposten ska fungera behövs näring, syre fukt och värme i lagom mängd. Kolrikt material (till exempel löv) behöver blandas med kväverikt material (till exempel frukt, köksavfall, gödsel) för att nedbrytyningen ska fungera bra. En tumregel är en del kolrikt material och tre delar kväverikt material.

Blanda i lite grövre material då och då som luckrar upp så att komposten inte blir för kompakt. Sönderdela stora bitar. Rör om regelbundet för att få in syre i komposten.

En kompost ska kännas som en urkramad tvättsvamp när man tar i den. Vattna om den känns torr, tillsätt strö om den känns våt.

Det här kan du kompostera

  • Trädgårdsavfall: gräs, blast, färska löv, bark, häckklipp
  • Vissna krukväxter
  • Hushållspapper och servetter
  • Kaffesump och filter
  • Matrester som bröd, äggskal, frukt- och grönsaksskal

Tänk på att grova grenar och kvistar måste flisas. Nedbrytningen går snabbare om stora bitar sönderdelas. Var försiktig med att lägga i stora mängder löv och gräsklipp i komposten vid samma tillfälle, eftersom det lätt kakar ihop sig.

Det här är olämpligt att kompostera

Vissa saker bryts inte ner i en kompost, andra kan vara skadliga för komposten och ska därför inte komposteras, till exempel:

  • Innehållet i dammsugarpåsar och tobaksaska (innehåller tungmetaller)
  • Aska (för starkt för komposten, sprid den istället i trädgårdslandet!)
  • Blöjor med plast
  • Plast, glas och metaller
  • Kemikalier
  • Sjuka växter och ogräs (till exempel potatis med brunröta)

För att minska risken för spridning måste ogräs som till exempel kvickrot, och kirskål soltorkas noga innan de läggs på komposten.

Granskad 2017-01-01
av Anna-Sofia Eek

Skriv ut